Törvény születik a tejipar szereplőinek biztonságáról

Fegyelmet és biztonságot szorgalmaz a tejtermelést és feldolgozást szabályozó törvénytervezet, melynek alapjánál EU-s irányelv van. A Sapard-pályázatoknál a jövőben figyelembe vehetik az önrésznél a földet is. Kelemen Atilla RMDSZ-parlamenti képviselő sajtótájékoztatón ismertette pénteken azt a két mezőgazdasági törvénytervezetet, amely a tejipari termelőkre, illetve a családi kisgazdaságok szabályozására vonatkozik.

A politikus a tejipari termelést szabályozó törvényről elmondta, tulajdonképpen az Európai Unió szabályozását 2007-ből ülteti át a parlament román jogrendszerbe. Romániában igen magas számban vannak jelen a kisfarmerek, az átlag tehénszám nem éri el az átlagos hármat – hangsúlyozta Kelemen, ezért hozott évekkel korábban a kormány egy olyan szabályt, hogy minimum három tehén kell ahhoz, hogy támogatásra pályázhasson a gazda.

Van egy olyan kitétel, hogy a tehenész gazdáknak szövetségébe kell tömörülniük, így lehet majd alkudni a feldolgozókkal. „Ez egyfajta megkötés, hiszen szerződéskötésről van szó, ugyanakkor biztonságot is jelent a gazdák számára, de fegyelmet is”- mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a legnagyobb tejtermelés az országban Maros megyében van, és ez 1989 előtt is előtt is így volt. Az állatállomány nagyságát illetően második helyen vannak a Maros megyeiek, Suceava megye után.

A törvény azt írja elő, hogy kötelezően minden évben szerződést kötnek a tehéntenyésztők szervezetével, amit fél évre csökkentettek a törvényváltoztatás során, látni szeretnék ugyanis, hogy hogyan fog ez működni, melyek a törvény hatásai és mit kell változtatni rajta. „Ez a szorosabb kötelék, ami fegyelmet igényel, megrettenti a tehenész gazdákat, úgy gondolják, hogy ez valami szörnyű dolgot jelenthet, viszont nem gondolnak az érem másik oldalára: a nagy multicégek, szerződés hiányában  bármikor bejelenthetik, hogy egy adott faluba hétfőtől nem jön ki a tejbegyűjtő jármű a rossz út miatt. Ez pedig ellehetetlenítené a falubeliek megélhetését” – magyarázta a törvény lényegét a politikus.

Összegezve a törvény lényegét, Kelemen elmondta, ez kötelezi a tenyésztő szervezeteket, de az átvevő egységeket is, hogy a kialkudott árat és a fegyelmet, amire vállalkoztak, tartsák is be. Szigorúan előírja a törvény, hogy ellenőrzik a tehenészgazdákat, hogy milyen körülmények között tartják az állatokat és a tejet, de a feldolgozókat is ellenőrzik, hogy hogyan állítják elő a tejtermékeket. Ez az EU-s szabályzatból átvett fejezet, amely nagyon komoly szankciókat ír elő, hiszen a legromlandóbb élelmiszer a tej. „Azt hiszem, meglesz az eredménye ennek, a fegyelem ráfér erre a szektorra is, mindenkinek hasznos ez a törvény, kivéve azoknak nem, akik az utcasarkon műanyag palackban árulták a tejet, ez őket is valamilyen fegyelemre kötelezi”- tette hozzá Kelemen.

A másik törvénytervezet a családi vállalkozások, gazdálkodók fenntartására vonatkozik. A Sapard-kiírásokra túl kevesen jelentkeznek Romániából. Ez a kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a földdel is tudjon szavatolni a gazda arra a fennmaradó tíz százalékra, amelyre szükség van a támogatások lehívásához. Egy ilyen jellegű törvénytervezet, amelyben a minisztérium szavatolja, hogy az anyagi források kimerülése után újratölti azokat, olyan konkrét lehetőség, amellyel élniük kell a gazdáknak.

 

Kimaradt?