Gabriel Resources: meglesz a parlamenti jóváhagyás Verespatakra

Két-három hónapon belül megkaphatják a beruházók bukaresti parlament jóváhagyását a verespataki bányanyitásra – vélekedik a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) főrészvényese, a kanadai Gabriel Resources.

„Habár elég bizonytalan még, de reméljük, hogy két-három hónap alatt döntés születik e kérdésben” – nyilatkozta a Bloomebergnek Jonathan Henry, a kanadai vállalat ügyvezető igazgatója.  

A kormány a múlt héten fogadott el törvénytervezetet a Verespatakra tervezett arany és ezüstérc kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről. A jogszabály a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, amelynek értelmében az RMGC többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri majd a 25 százalékot.

A tervezet – melyet a parlamentnek is jóvá kell még hagynia - kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást. A kitermelés után a román államot megillető járadékot 6 százalékban állapítják meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A befektető ugyanakkor vállalja, hogy konzerválja és újjáéleszti a térség kulturális örökségét, biztosítja a környezet védelmét, eltünteti az egykori román állami bányavállalat által okozott szennyezéseket.

A bányakitermeléstől 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt remélő Gabriel Resources úgy véli: nagylelkű ajánlatot tettek Bukarestnek, és remélik, hogy a parlament egyetért a törvénytervezetbe foglaltakkal. Jonathan Henry szerint arra azonban ők sem számítanak, hogy a szakhatóságok a parlamenti vita előtt megadják a szükséges engedélyeket. „A bányanyitás tervének finanszírozhatónak kell lennie, ehhez pedig a bukaresti parlament támogatása is szükséges” – mondta a kanadai vállalat vezérigazgatója.

A bányanyitás kapcsán egyébként Traian Băsescu államfő hétfőn azt nyilatkozta: nem zárja ki egy népszavazás megszervezését a 2014-es EP-választásokkal párhuzamosan. Javaslatával Victor Ponta miniszterelnök is egyetért.

A kormány előkészítette tervezet ellen országszerte több ezren is tüntettek. A Verespatakot gyakorlatilag teljesen letaroló bánya tervének ellenzői szerint a Ponta-kormány kidolgozta tervezet kizárólag az RMGC érdekeit tartja szem előtt, a kormány mindössze így hárítja a parlamentre a bányanyitás felelősségét. Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ politikusa szerint miközben Románia alkotmánya garantálja a magántulajdont, a tervezet parlamenti elfogadásával kisajátíthatóak lesznek mindazok az ingatlanok - beleértve temetők, templomok, lakóházak - amelyek szükségesek a beruházás működéséhez. „Közérdekű kisajátításról szó sem lehet: a kisajátító egy tőzsdén jegyzett magántársaság, az RMGC lenne” – írta egy Facebook-bejegyzésében a politikus.

A verespataki arany és ezüst kitermelése legkésőbb 2016 novemberében kezdődne el.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?