Visszaemelte a részleges államcsőd-besorolásból Ciprust a Fitch

Visszaemelte a korlátozott szuverén nem törlesztői - vagyis részleges államcsődöt jelző - szintről Ciprus hosszú lejáratú hazai államadós-kötelezettségeinek osztályzatát pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban közölte, hogy az egy hete megállapított "RD"-ről (Restricted Default) "CCC"-re javította az érintett adósbesorolást.

A Fitch múlt pénteken süllyesztette az "RD" szintre Ciprus hazai szuverén kötelezettségeinek besorolását, a Cipruson végrehajtott kötvénycserével indokolva a lépést.

A Fitch Ratings londoni szakelemzőinek akkori indoklása szerint a leminősítés tükrözte a cég azon véleményét, hogy a kötvénytranzakció értékvesztéssel végrehajtott adósságcserének - distressed debt exchange (DDE) - minősült.

A hitelminősítő mindazonáltal már a múlt heti leminősítéssel egy időben jelezte, hogy az új adósságpapírok kibocsátása után nem sokkal vissza fogja emelni a ciprusi államadós-osztályzatot a részleges államcsőd-besorolásról, és olyan új osztályzatot állapít meg, amely megfelel a cég által a ciprusi adósprofilról az értékvesztéssel végrehajtott adósságcsere utáni időszakra kialakított megítélésnek.

 A "CCC" besorolás is rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket. A Fitch az új osztályzat megállapításához fűzött pénteki londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a ciprusi recesszió jóval mélyebb és hosszabb lehet az EU/IMF-programban valószínűsítettnél, ahogy az más, külső pénzügyi segítségben részesített euróövezeti országok esetében is már előfordult.

A hitelminősítő a kockázati tényezők közé sorolta a ciprusi bankválság intenzívebbé válásának lehetőségét is, hangsúlyozva: változatlanul nagy a kockázata a tőkemenekítésnek bankokból, ha a tőkekorlátozásokat idő előtt feloldják.

    A Fitch Ratings ugyanakkor közölte: a Ciprusra érvényben tartott adósosztályzatok tükrözik a cég azon véleményét, hogy az ország az euróövezet tagja marad. Ebben mindazonáltal más nagy londoni házak nem teljesen biztosak.

 A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének makroelemzői az euróövezeti periféria kilátásairól befektetők számára nemrég összeállított előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy jóllehet Ciprus távozása a valutaunióból változatlanul a kisebb valószínűségű forgatókönyv, azonban nem is elhanyagolható ez a kockázat.

 A GS londoni elemzőinek prognózisa szerint a túlméretezett ciprusi pénzügyi szektor - és ennek következtében az összes kapcsolódó jogi, tanácsadói, ingatlanfejlesztési és kiskereskedelmi ágazat - összeomlása olyan mértékű GDP-visszaesést von maga után, amelyet egyelőre megjósolni is nehéz, de ez a visszaesés messze meghaladhatja a hivatalos becsléseket.

Ebben a környezetben Ciprus euróövezeti tagságának fennmaradása végső soron azon múlik, hogy a társadalom elviseli-e az ehhez szükséges fájdalmas kiigazításokat, és attól is, hogy a többi euróövezeti társállam milyen mértékben hajlandó ezt finanszírozni - vélekedtek a Goldman Sachs szakértői.

A meredek, akár depresszióvá fajuló ciprusi gazdasági visszaesést más citybeli elemzők is valószínűsítik. A egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics a ciprusi fejleményekről nemrégiben összeállított helyzetértékelésében felidézte, hogy Izland hazai összterméke hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben, annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent, és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült.

Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére, és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanásokat - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Kapcsolódók

Kimaradt?