Ezeknek az EU-országoknak csökkent leginkább a GDP-je a második negyedévben

Zuhant a gazdasági teljesítmény és jelentősen csökkent a foglalkoztatottak száma a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt az egész világon tomboló koronavírus-járvány következményeként.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közzétett második becslése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással az euróövezetben 12,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig 11,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

Az első negyedévben még jóval enyhébb, de így is súlyos ütemben - az euróövezet 19 tagállamában 3,6 százalékkal, az unió 27 tagállamában pedig 3,2 százalékkal - esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest. Éves összehasonlításban szezonális kiigazítással az euróövezetben 15,0 százalékkal, az EU-ban pedig 14,1 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Ez többszöröse az első negyedévben mért 3,1, illetve 2,5 százalékos visszaesésnek.

A második becslésben szereplő adatok teljes egészében megegyeznek a két héttel ezelőtt közölt első számokkal, és összhangban állnak az elemzői várakozásokkal. Az adatrögzítések kezdete, 1995 óta a mostani második negyedévben felmutatott gazdasági teljesítmény volt a legrosszabb úgy negyedéves, mint éves összehasonlításban.

Mi a helyzet Romániában?

A GDP-statisztika országokra lebontva még hiányos, hét országból - Észtország, Írország, Görögország, Horvátország, Luxembourg, Málta és Szlovénia - egyelőre nincs adat. Negyedéves összevetésben Spanyolország GDP-je csökkent a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal, majd Magyarország (-14,5 százalék), Portugália (-13,9 százalék) és Franciaország (-13,8 százalék). Romániában a csökkenés 12,3 százalékos. Legkevésbé Finnországot (-3,2 százalék), Litvániát (-5,1 százalék) és Dániát (-7,4 százalék) viselte meg a járvány. 

Éves összehasonlításban is Spanyolország volt a legrosszabb helyzetben, 22,1 százalékos GDP-csökkenéssel, majd Franciaország (-19,0 százalék), Olaszország (-17,3 százalék), Portugália (-16,3 százalék) következik. Magyaországon ez az arány -13,5 százalék, Romániában -10,5 százalék. 

Amerika jobban teljesít

Az amerikai gazdaság teljesítménye messze jobb volt az európainál az Eurostat adatainak tanúsága szerint. Április-júniusban az Egyesült Államok GDP-je negyedéves és éves összevetésben egyaránt 9,5 százalékkal csökkent, míg január-márciusban az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal esett vissza, az egy évvel korábbival összevetve viszont 0,3 százalékkal nőtt - emlékeztetett az Eurostat. Nagy-Britanniában -20,4 százalékos a visszaesés. 

Foglalkoztatás

A foglalkoztatottság az euróövezetben az első negyedévhez képest 2,8 százalékkal, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 2,9 százalékkal csökkent a június 30-ával véget ért három hónapban. Elemzők sokkal jobb adatot, mindkét időtávban 1,7 százalékos csökkenést vártak. Az Európai Unió egészében 2,6, illetve 2,7 százalékkal csökkent a foglalkoztatottság.

Január-márciusban az előző negyedévhez képest az euróövezetben még csak 0,2 százalékkal, az unióban pedig 0,1 százalékkal csökkent, míg éves szinten mindkét blokkban 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?