Pozitív mérleget mutatnak júniusban a közvetlen külföldi tőkeberuházások

Júniusban ismét pozitív értéktartományba kerültek a hazai külföldi közvetlen tőkeberuházások, amelyeknek értéke az első hat hónapban 352 millió euró volt – közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).

Tavaly az első hat hónapban a közvetlen külföldi tőkeberuházások értéke 2,697 milliárd eurót tett ki, így az idei január–június időszak adata 87 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben.

Az idei első féléves 352 millió euróból 160 millió eurót a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újra befektetett profitot, a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgása során további 192 millió euró áramlott a gazdaságba.

Az idei első két hónapban 409 millió euró külföldi működőtőke áramlott a gazdaságba, de ez is már 70 százalékos csökkenést jelentett a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az első negyedév végén negatív értéktartományba kerültek a külföldi tőkeberuházások a koronavírus-járvány kitörése miatt, akkor mínusz 551 millió eurót jegyeztek. Azóta ez a mutató most került ismét pozitív értéktartományba.

Tavaly egész évben 5,296 milliárd eurót tettek ki a külföldi közvetlen tőkeberuházások, amely a legmagasabb érték a 2008-ban kirobbant nemzetközi gazdasági válság óta.

A jegybank szintén csütörtökön közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első fél évben 3,497 milliárd euróra csökkent a tavalyi azonos időszakban jegyzett 4,373 milliárd euróról. Ennek egyik oka, hogy a koronavírus-járvány miatt az import is jelentősen csökkent.

(Címlapkép forrása: Pixabay - nattanan23)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?