Az Európai Bizottság taszíthatja csődbe az állami vasúti teherforgalmi vállalatot

A CFR Marfă vállalatnak augusztusig kellene befizetnie 2,7 milliárd lejt az államkasszába úgy, hogy jelen pillanatban is nyakig úszik az adósságban, 11 éve folyamatosan deficittel működik.

Egy 570 millió eurós állami támogatás visszafizetésére kötelezte az Európai Bizottság (EB) a román állami vasúttársaság teherszállítási vállalatát. A CFR Marfă 2013-ban kapta a jelenlegi árfolyamon több mint 2,7 milliárd lejes állami támogatást, tartozások elengedésének formájában. 353 millió euró értékű követelést a kormány részvényekre váltott, közel 220 millió euró értékű, be nem fizetett adókból és társadalombiztosítási hozzájárulásból összejött adósságot pedig törölt.

A Ponta-kabinet azért írta le a tartozásokat, hogy ezzel vonzóbbá tegye a privatizálni kívánt vállalatot potenciális vásárlók előtt. A kormány egy 51 százalékos részvénycsomagot bocsátott áruba. A versenytárgyalásra három cég nevezett be, ám végül csak a GFR Rt. maradt versenyben. A kormány elfogadta volna 202 millió eurós árajánlatot, ám a hitelező bankok nem adták áldásukat a tulajdonosváltásra.

Az ügyben a Vasúti Magánfuvarozók Egyesülete tett panaszt az Európai Bizottságnál, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó állami támogatás ellentétes volt a hatályos uniós szabályozással. Az EB a panaszosoknak adott igazat, megállapítva, hogy az állami támogatással a kormány piaci előnyhöz juttatta a CFR Marfă Részvénytársaságot. A határozat értelmében a vállalat augusztusig kell befizesse az 570 millió eurót az államkasszába.

Az Európai Bizottság lényegében újabb szeget vert a csőd szélén álló állami vállalat koporsójába. A CFR Marfă adósságállomány a tavalyi év elején 1,2 milliárd lejt tett ki, amiben nincs benne a nyár végéig visszatérítendő 2,7 milliárd. Az évezred elején még nyereséges volt a cég, ám a 2009 és 2018 közötti időszakban nem volt egyetlen év sem, melyet ne veszteséggel zárt volna. A legjobb éve 2014 volt, 21 millió lejes deficittel, a legrosszabb pedig 2010, amikor a kiadások 535 millióval haladták meg a bevételeket.

Átszervezik a vállalatot

A vállalatot annak ellenére nem sikerült legalább nullszaldóssá tenni, hogy az alkalmazottak számát tíz év alatt 17 ezerről 6 ezernél kevesebbre csökkentették. Az árbevétel szintén meredeken esett, 1,06 milliárdról 716 millióra. A tavalyi üzleti terv sem ígért sok jót, 95 millió lejes veszteséggel számolt. A tavalyi eredményt még nem hozták nyilvánosságra, nem lehet tehát tudni, hogy sikerült-e tartani ezt az ambiciózusnak nem nevezhető célkitűzést.

A CFR Marfă a csődöt megelőzendő, jelenleg átszervezés alatt áll, működését csődbiztos felügyeli. A CFR Marfă a legnagyobb hazai vasúti teherszállító cég, fő versenytársai a GFR, az Unicom Tranzit, a Rofersped és a Transferoviar Grup.

Nem ez az egyetlen, évek óta csődközeli állapotban vegetáló álló állami vállalat, a Tarom hasonló cipőben jár. Az állami légiforgalmi vállalat adósságai 3 milliárd lejt tesznek ki, melyek a koronavírus járvány okozta bevételkiesések miatt idén bizonyára tetemes össszeggel emelkedni fognak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?