Az államnak 570 millió eurót kell behajtania a Román Vasúttársaság áruszállító részlegétől

Az Európai Bizottság felszólította hétfőn Romániát, hogy hajtson be kamatostól 570 millió eurót a Román Vasúttársaság áruszállító részlegétől (CFR Marfă). A bizottság összesítése szerint az állam ebben az összegben törölt el adót és egyéb tartozást a vállalatnak, ami jogosulatlan állami segítségnek minősül.

Az EB a szokásos négy helyett, hat hónapot adott a román államnak, hogy végrehajtsa a döntést. A Bizottság szerint az eltörölt állami tartozások miatt a CFR Marfă tisztességtelen versenyelőnybe került piaci társaival szemben. „Az intézkedések sértik az EU állami támogatási szabályait. Romániának most vissza kell követelnie a szabad versennyel összeegyeztethetetlen támogatást” - szögezte le Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos.

A CFR Marfă a román teherfuvarozási piac történelmi szereplője. A teljesen állami tulajdonban lévő társaság évek óta gazdasági nehézségekkel küzd. Romániában, a vasúti személyszállítással ellentétben, a vasúti árufuvarozási piacon nagyon erős versenyhelyzet alakult ki, mert sok magánszolgáltató működik; néhány ezek közül jelentős piaci részesedést szerzett a 2007-es piaci liberalizáció eredményeként. 2017 márciusában a romániai magán vasúti szállítók szövetsége hivatalos panaszt intézett a Bizottsághoz, amelyben azt állította, hogy a CFR Marfă állami támogatást kapott, ami sérti az Európai Unióra vonatkozó szabályzatát.

Az Európai Bizottság 2013-ig visszamenően megvizsgálta a román állam intézkedéseit és arra jutott, hogy több rendben megsértették az állami támogatás szabályait. Az Európai Bizottság 570 millió euróban (plusz kamatok) szabta meg a visszatérítendő támogatás összegét.

Az EU szabályzata szerint nem tekinthető állami támogatásnak, ha az állam az úgynevezett magánpiaci befektető elvének megfelelően cselekszik, például olyan áron vásárol javakat, szolgáltatásokat, vagy olyan feltételek mellett vásárol részesedést egy vállalatban, ami egy magánpiaci szereplő számára is elfogadható lett volna. Ha ezt az elvet nem tartják be, akkor a közbeavatkozás állami támogatásnak minősül, mert versenyelőnyt biztosít a kedvezményezettnek piaci versenytársaival szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?