Hatalmas összeget kell visszafizetnie az államnak a CFR teherszállító részlegének

Személyes okokra hivatkozva lemondott a CFR teherszállító részlegének vezérigazgatója, Marinică Voicu miután kiderült, hatalmas összeget, megközelítőleg 400 millió eurót kell a részlegnek visszafizetnie a központi költségvetésbe. Az Európai Bizottság megállapította, hogy a 2013-ban adott állami segítség, amelyet a CFR Marfă kapott, illegális, így a pénzt vissza kell juttatni a központi költségvetésbe.

Románia több mint tíz évvel ezelőtt vállalta, hogy privatizálja a CFR teherszállító részlegét, amelyre azóta sem került sor. Míg 2009-ben az állami vállalatnak 17 ezer alkalmazottja volt, jelenleg ez a szám 6 ezerre csökkent. Ludovic Orban miniszterelnök felkérte a közlekedési minisztert, Lucian Bodét, hogy mérje fel a CFR Marfă valós helyzetét.

Az államnak hat hónapja van arra, hogy behajtsa a 400 millió eurós összeget. A CFR Marfă-nek az említett összegen kívül hatalmas tartozásai vannak a román állami vasúttársasággal (CFR) szemben: az önálló részleg 212 millió euróval tartozik az anyavállalatnak. A CFR teherszállító részlege magáncégekkel szemben is hatalmas tartozásokat halmozott fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?