Alig van pár turista Portugáliában, nagy bajban a szálláshely-tulajdonosok

Alig vannak külföldi turisták a portugál strandokon, a rövid távú szálláskiadás átlagosan 90 százalékkal esett vissza tavaly év hasonló időszakához képest - tájékoztat az EuroNews. A standokat leginkább a helyiek vették birtokba. 

Lisszabonban és Portóban is hasonló a helyzet."Tavaly a szálláshely-kihasználtság 80 és 90 százalék között mozgott, most mindössze 15 százalék. A szállások többsége üres" - összegezte az EuroNews-nak João Vieira ingatlanmenedzser.

Azok közül, akik kizárólag lakáskiadásból élnek, sokan kilátástalan helyzetbe kerültek. Állami segítség nem jár és a hitelfelvétel sem megoldás számukra. "Legtöbbünk egyéni vállalkozó, emiatt kiesünk a társadalombiztosításból, tehát nem kapunk munkanélküli támogatást. Nagyon drámaiak a körülmények" - panaszkodott az érintett szektort képviselő egyik szövetség munkatársa, Eduardo Miranda.

A tengerparti úticéloknál már érzékelhető egy kis mozgás, azonban a városi szálláshelyek tulajdonosai csak reménykedhetnek, hogy kilátásaik a nyár végére valamelyest javulni fognak.

Kapcsolódók

Kimaradt?