Eddig több mint 250 ezren kérték hiteltörlesztésük felfüggesztését

Eddig körülbelül 260 ezer természetes személy és 10 ezer cég kérte hiteltörlesztése felfüggesztését, átütemezését - derül ki a romániai bankszövetség (ARB) adataiból. A hiteltörlesztés felfüggesztését május közepéig lehet kérni.

A romániai bankoktól hitelt kérő természetes személyek körülbelül 17 százaléka nyújtott be kérést eddig a pénzintézetekhez, a kölcsönhöz folyamodó cégeknek pedig tíz százaléka. A legtöbb kérést a BRD és a Raiffeisen bank kapta eddig. A Raiffeisenhez több mint 40 ezer kérés érkezett. A Transilvania Bankhoz 35 876 kérést nyújtottak be, a BCR-hez 20 ezret, az ING-hez több mint 20 ezret.

A BRD-hez több mint 60 ezer kérést nyújtottak be, ennek 55 százaléka nem a kormány hiteltörlesztésre vonatkozó sürgősségi rendelete alapján érkezett. A rendelet megjelenése előtt a pénzintézetek önként tették lehetővé a felfüggesztést, átütemezést. A bankok eredetileg maximum 3 hónapig tették volna lehetővé a törlesztés felfüggesztését, átütemezését, a kormány azonban ezt 9 hónapra bővítette.

A kormányrendelet értelmében csak a jelzáloghitelek esetében nem számolnak a felfüggesztés idejére kamatot a bankok, a parlament azonban ezt minden hitelre kiterjesztette. A megszavazott módosítást a kormányzó PNL megtámadta az alkotmánybíróságon.

A módosítás értelmében tehát a bankok nem számíthatnak fel kamatot senkinek a felfüggesztés ideje alatt, és az így felgyűlt összeget nem adhatják hozzá a törlesztendő hitelösszeghez és nem kalkulálhatják bele az újraszámított kamatba. A parlament által megszavazott módosítás csak akkor lép életbe, ha az alkotmánybíróság döntést hoz, ezt követően pedig az államfő kihirdeti a jogszabályt. Az ügyet bonyolítja, hogy a kormányrendelet alapján a hiteltörlesztés felfüggesztését május 14-ig lehet igényelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?