USR-képviselő: fejenként 1000 lejes adóssággal terhelte meg Románia lakóit az állam

A januárban felvett hitelekkel fejenként mintegy ezer lejjel adósította el állampolgárait az állam - állítja Claudiu Năsui képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke.

Facebook-bejegyzésében a képviselő azt írta, az államadósság jelentette probléma nem szűnt meg a Dăncilă-kormány félreállításával. Hozzátette, tavaly márciusban a Dăncilă-kabinet mintegy 3 milliárd euró hitelt vett fel a külföldi pénzpiacról, és további mintegy 3 milliárd lejt a belföldiről, hogy fedezni tudja "a saját maga generálta költségeket".

"Idén januárban az állam már fejenként mintegy 1000 lejes adóssággal terhelt meg valamennyiünket. Harminc évet kell dolgoznunk, hogy ezt törleszteni tudjuk. Az adóink a kamatokra és törlesztőrészletekre mennek el ahelyett, hogy beruházásokra és szolgáltatásokra fordítanák. 2020-ban eddig másodpercenként több mint 7500 lejjel adósodott el az állam" – hangsúlyozta a politikus.

 

Năsui szerint a pártoknak - politikai színezettől függetlenül - meg kellene állapodniuk abban, adósságból élni nem jó az ország és az eljövendő generációk számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?