Elfogadták Csíkszereda költségvetését

Első havi rendes tanácsülését tartotta pénteken Csíkszereda helyi képviselőtestülete. A legfontosabb napirendi pontok a város 2020 évi költségvetésére vonatkoztak. A testület által elfogadott irányadó számok szerint a város ez évi összköltségvetése 384 millió lejre rúg.

Alaposan előkészítettnek nevezte Füleki Zoltán alpolgármester a pénteken elfogadott költségvetést. „Amennyiben a kormány teljesíti azt, amit ígért, várhatóan nem lesznek működési gondjai a város által fenntartott intézményeknek, illetve alintézményeknek. A béreket és a fenntartási költségeket teljes mértékben biztosítottnak látjuk” – nyilatkozta a városvezető az ülést követő sajtótájékoztatón. Megtudtuk, hogy a város kevéssel több, mint 78 millió lejt fordít működési költségekre, ez az összeg magában foglalja a város által fenntartott kulturális intézmények és sportszervezetek finanszírozását is. A Csíki Székely Múzeum 2,48 millió, a Csíki Játékszín 3,4 millió, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2,3 millió, míg a Városi Sportklub (VSK) 4,1 millió lejt kap a városi büdzséből – közölte az alpolgármester.

Jól gazdálkodott a megyeszékhely

Csíkszereda 88 millió lejes saját bevétellel számol a helyben maradó személyi jövedelem adókból, az ÁFA-visszaosztásokból, helyi adókból és illetékekből, illetve különféle bérbeadásokból és koncessziókból. A város jó gazdálkodásának köszönhetően rendelkezésre áll még az előző évek megspórolt többleteként 80 millió lej – tudtuk meg Füleki Zoltántól.

Szőke Domokos alpolgármester a városban elkezdett, illetve tervezett beruházásokkal kapcsolatosan elmondta: a következő időszakban várhatóan 305 millió lejt fognak elkölteni fejlesztésekre, beruházásokra. A város által megspórolt pénzeken túl legnagyobb részt európai uniós pályázati pénzek által fogják finanszírozni a megyeszékhely beruházásait. „A pályázati ciklus végéig, tehát, 2023. december 31-éig kell teljes mértékben elköltenünk az uniótól megpályázott összegeket, ám már az idei költségvetés számaiba be kellett azokat vezetnünk” – magyarázta az alpolgármester.

Folyamatban lévő és tervezett projektek

Szőke Domokos a város érintő nagyberuházások kapcsán elmondta: vannak olyan projektek, amelyek már folyamatban vannak és várhatóan ebben az évben sikerül befejezni őket, vannak olyanok, amelyeket idén szeretnének elkezdeni s olyanok is, amelyek még az előkészítési fázisban tartanak, ám a jelzett ciklus végéig mindenképpen szeretnék megvalósítani. Várhatóan 2020-ban elkészülhet a város észak-déli terelőútjának aszfaltozása, befejezhetik a Kalász lakónegyed rehabilitációját, valamint folytatódnak a különböző középületek és tömbházlakások szigetelése is. Szintén idén szeretnék átadni a felújított Erőss Zsolt Arénát, és több utca aszfaltozását is el szeretnék végezni.

Több beruházás esetében kivitelezőre várnak. Ezek közé tartozik a Nagy István Művészeti Iskola tornaterme, amelyet ebben az évben előreláthatóan nem fognak befejezni. Szintén kivitelezők jelentkezését várják egy új, nyolc csoportos óvoda felépítésére, vagy a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének elkészítésére. Tervezés alatt áll a buszpályaudvar felújítása, a Hargita és a Kossuth utcák rendezése, illetve a szeredai strand néven ismert zöld övezetben kialakítandó szabadidő park.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?