Ekkora volt novemberben az országos nettó átlagbér

5196 lejre nőtt novemberben az országos bruttó átlagbér, ez októberhez képest 106 lejes (2,1 százalékos) emelkedést jelent; az országos nettó átlagbér 53 lejjel (2 százalékkal), 3179 lejre emelkedett - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

A legmagasabb nettó átlagbérek - 7610 lej - a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a lábbeligyártásban - 1803 lej - mutat rá az INS. Novemberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfele elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben - 11 és 13 százalék között - nőtt a nettó átlagbér a szerkesztés, a nyomtatás és felvételek sokszorosítása, film-, video- és televíziós műsorok készítése, hangfelvételek és zeneszerkesztési tevékenységek (beleértve a műsorszórást és továbbítást is), közúti járművek és pótkocsik gyártása területén.

A nettó átlagkereset legjelentősebb csökkenését (3,5-6,5 százalék között) a kohászati iparban, a kőolaj- és a földgázkitermelésben regisztrálták. Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a közigazgatásban (+1 százalék), valamint az egészségügyben és szociális támogató rendszerben dolgozók körében (+0,5 százalék) nőtt a nettó átlagbér. A tanügyben enyhe csökkenést (-0,2 százalék) regisztráltak októberhez képest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?