Ekkorára nőtt októberben az országos nettó átlagbér

5090 lejre nőtt októberben az országos bruttó átlagbér, ez szeptemberhez képest 49 lejes (1 százalékos) emelkedést jelent; az országos nettó átlagbér 34 lejjel (1,1) 3116 lejre emelkedett - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

A legmagasabb nettó átlagbérek - 7118 lej - a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a konfekcióiparban - 1801 lej - mutat rá az INS.

Októberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfele elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben, 9,8 százalékkal, a számítógépek és más elektronikus és optikai termékek gyártásának ágazatában nőttek a nettó bérek, a legnagyobb csökkenést, 19,4 százalék, a kőolaj- és gázkitermelés ágazatában regisztrálták. Szintén jelentősen, 17,6 százalékkal csökkent a bér a koksztermékek és a kőolaj feldolgozása nyomán nyert termékek gyártásának szektorában.

Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a tanügyben (+3,8 százalék), a közigazgatásban (+1,3) és az egészségügyben (+0,8) nőtt a nettó átlagbér.

Kapcsolódók

Kimaradt?