A nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjazás – Csép Andrea képviselő válaszol olvasóinknak (X)

Sorozatunkban Csép Andrea Maros megyei RMDSZ-es képviselő, a munka- és szociális ügyekért felelős szakbizottság titkára válaszol az olvasóink kérdéseire.

Farkas Emese koronkai olvasónk 58 éves, de 39 éves munkaviszonya van. Arról érdeklődik, hogy mikor tölti be a nyugdíjkorhatárt, illetve ha korhatár előtt menne nyugdíjba, az milyen nyugdíjcsökkenéssel járna.

Csép Andrea válasza

A törvény értelmében az 1961 februárjában született személyek 2023 februárjában mehetnek öregségi (rendes) nyugdíjba, amikor betöltik a 62 évet, és megvan a 32 ledolgozott évük. Előrehozott nyugdíjazást legtöbb 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt lehet kérvényezni, ami az Ön esetében 2018 februárját jelenti. A következtetés tehát az, hogy elmehet részlegesen előrehozott nyugdíjba, amely nyugdíjcsökkenéssel jár, az alábbi táblázat szerint:

Az Ön esetében 32 év a teljes hozzájárulási időszak és 39 éve van a munka mezején, ami azt jelenti, hogy 7 évvel haladta meg a teljes hozzájárulási időszakot. A nyugdíjcsökkenés tehát a táblázat értelmében 0,15 százalékos lesz minden előrehozott hónapra.

Ha bármilyen munkajoggal, nyugdíjakkal és szociális juttatásokkal kapcsolatos kérdése van, írjon Csép Andreának a kabinet.csepandrea@rmdsz.ro címre, vagy tárcsázza a 0725109757-es telefonszámot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?