Ezek a részleges korengedményes nyugdíj feltételei – Csép Andrea képviselő válaszol olvasóinknak (X)

Sorozatunkban Csép Andrea Maros megyei RMDSZ-es képviselő, a munka- és szociális ügyekért felelős szakbizottság titkára válaszol az olvasóink kérdéseire.

Hofman András olvasónk arról érdeklődött: mikor és milyen feltételekkel jogosult a részleges korengedményes nyugdíjra az 1962-ben született felesége, akinek több mint 32 éve van teljes állású munkaszerződése és fizeti a nyugdíjbiztosítást.

Csép Andrea válasza

Az Ön által szolgáltatott adatok kapcsán a következőket mondhatjuk el a 2010/263-as számú törvény alapján:

A felesége 1962 márciusában született. Ez azt jelenti, hogy 2024 májusában mehetne korhatáros nyugdíjba, amikor betölti a 62 év 2 hónapot, és rendelkezik 32 év és 7 hónap hozzájárulási időszakkal.

A törvény értelmében igényelni lehet a részleges korengedményes nyugdíjt 5 évvel a standard nyugdíjkorhatár elérése előtt (tehát 5 évvel hamarabb, mint 2024 májusa), ha megvan a legkevesebb 32 év 7 hónap hozzájárulási időszak.

Tehát, ha a feleségének van legkevesebb 32 év 7 hónap hozzájárulási időszaka, de nem több mint 40 év 7 hónap, akkor már ez év májusától jogosult a részleges korengedményes nyugdíjra. Azt tudni kell, hogy a részleges korengedményes nyugdíj nyugdíjcsökkenéssel jár.

Ha bármilyen munkajoggal, nyugdíjakkal és szociális juttatásokkal kapcsolatos kérdése van, írjon Csép Andreának a kabinet.csepandrea@rmdsz.ro címre, vagy tárcsázza a 0725109757-es telefonszámot.

Kapcsolódók

Kimaradt?