Közzétették a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámait

Jövő évre a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 3,6 százalékos, 2021-re 3,34 százalékos államháztartási hiánnyal számol a kormány - derül ki a költségvetési kiadások keretszámairól szóló törvény tervezetéből, amelyet kedd este hozott nyilvánosságra a pénzügyminisztérium.

A tervezet értelmében az államadósság felső határát a GDP 45 százalékában szabták meg. A konszolidált állami költségvetés kiadásait 371,586 milliárd lejre tervezik, amelyből 109,754 milliárd lejt tesznek ki a személyi jellegű költségek (9,7 százalék).

A tervezetből az is kiderül, hogy 2020. január elsejétől a cigaretta specifikus jövedéki adója az ezer darabonkénti 366,147 lejről 386,377 lejre nő, ugyanakkor megszüntetik a megosztott áfafizetés mechanizmusát. Egy másik intézkedés értelmében a közjogi méltóságok juttatását befagyasztják a 2019. decemberi szinten, mint ahogyan az élelmiszerpótlék értékét is, az érdemjuttatás összege pedig 6240 lej marad. Emellett betiltják a nyugdíj és az állami fizetés halmozását.

Florin Cîţu pénzügyminiszter kedd este azt mondta a Digi 24 televíziónak adott interjúban, hogy elkészült a jövő évi állami költségvetés tervezete, amelyet várhatóan jövő héten küldenek el a parlamentnek.

"A jelenleg hatályos törvényekre és a meglévő adókra alapozva dolgoztuk ki a költségvetést. Nem áll szándékunkban új adókat bevezetni 2020-ban" - szögezte le. Hozzátette, a jövő évi és a 2021-es államháztartási hiány meg fogja haladni a 3 százalékot, de ezek "átmeneti" évek lesznek, amelyek alatt megtörténik majd az áttérés "a prociklikus politikáról az anticiklikus, normális politikára", amit nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani.

"A 2020-as év lesz az az esztendő, amelyikben megtisztítjuk és stabilizáljuk a gazdaságot, és felkészítjük a 2021-es évre. 2021-től a beruházások képezik majd a gazdasági növekedés alapját, fenntartható lesz a gazdasági fejlődés" - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?