Újabb inkubátorházak épülnek Hargita megyében

Jóváhagyta Hargita Megye Tanácsa a Csíkszeredába és Székelykeresztúrra elképzelt inkubátorházak módosított megvalósíthatósági tanulmányát a Dánfalván tartott szeptemberi ülésén. Hargita Megye Tanácsa minden városban a városvezetéssel partnerségben szeretne egy-egy vállalkozói inkubátorházat létrehozni. "A Székelyudvarhelyen teljes kapacitással működő Hargita Business Center jó példa arra, hogy mekkora az igény a hasonló intézetekre" - olvasható a tanács közleményében. 

Székelyudvarhelyen egy második, ezúttal ágazati inkubátorház is megépülhet a Regionális Operatív Program támogatása révén. Hogy ösztönözze a fiatalokat újabb vállalkozások alapítására, a megyei tanács a csíki és keresztúri térségekben is hasonló központokat hozna létre. Csíkszeredában a kreatív ágazat mentén támogatnák a vállalkozásokat, az inkubátorház helyszíne pedig a zsögödfürdői borvízforrás melletti terület lenne. Székelykeresztúron a bőrmegmunkálásra és a textiliparra helyeznék a hangsúlyt a Zeyk Domokos Szakközépiskola közelében elképzelt inkubátorházban, ahol jelenleg is zajlik szakemberek képzése.

A megvalósíthatósági tanulmányokat követően a terveket kell elkészíteni, hogy a Regionális Operatív Program következő lehetséges pályázati kiírásán minél előnyösebb helyzetből indulhassanak a projektek.

Kormánytámogatásból újul meg a betegellátó részleg

A tanácsülésen mindemellett jóváhagyták, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területének egy részét átadja az önkormányzat az Országos Beruházási Társaságnak (Compania Națională de Investiții). Erre azért van szükség, hogy a megyei tanács által fenntartott kórház Sürgősségi Betegellátó Egysége megújuljon -  a mintegy 65 millió lejes beruházást így a kormány finanszírozná. A jelenlegi egység túlnőtte kapacitását, a beruházással pedig a kórház regionális klinikai besorolása is közelebb kerülhet. A munkálatok kivitelezésére előreláthatóan három évre lesz szükség.

Több pénzt szánnak útépítésre

Növelték a 131A jelzésű megyei út - Homoródkeményfalva és Homoródszentmárton közötti szakasz - felújításának költségvetését is. Mivel az előző kivitelezési kiírásra nem jelentkezett egyetlen építőcég sem, a napokban megjelenő közbeszerzés értéke a korábbi több mint 16 millió lej helyett már a 21 millió lejt is meghaladja.

Kapcsolódók

Kimaradt?