Vállalkozói inkubátorház épül Kézdivásárhelyen

A céhes városban egy Stadion utcai régi kazánházat alakítanak át 16 induló vállalkozásnak székhelyet biztosító vállalkozói inkubátorházzá, jelentette be Simion Crețu.

A Központi Fejlesztési Ügynökség (ADR) vezetője szerint a régi kazánház átalakítása 2,6 millió lejbe kerül, amiből 1,5 milliót fedez a fejlesztési ügynökség, a többi a kézdivásárhelyi önkormányzat hozzájárulása lesz. Tervek szerint az informatikai és kommunikációs cégeknek létrehozott inkubátorházba 2022 közepétől költözhetnek be a cégek.

A projekt célja, hogy alacsony bérleti költségek mellett a működéshez szükséges logisztika biztosításával segítsék az induló vállalkozásokat, magyarázta Simion Crețu. Hozzátette, hogy az új létesítménybe inkubált cégek támogatást kapnak az üzleti tervük kialakításában és annak megvalósításában, de adminisztratív szolgáltatásokat, így titkárságot, kommunikációs rendszereket, takarítást, ebédlőt is biztosítanak, illetve könyvelési, jogi, marketing tanácsadást is igénybe vehetnek.

Az országban korábban megalakult vállalkozásfejlesztő inkubátorházak közül már csak a sepsiszentgyörgyi maradt aktív. A 13 éve, ugyancsak egy régi kazánház átépítése révén alapított inkubátorház úgy maradt meg a támogatott inkubálási időszakokat követően is, hogy folyamatosan keresték az új lehetőségeket, hogy tartalommal töltsék meg az intézményt. Sepsiszentgyörgyön évekkel ezelőtt a két inkubálási ciklus során 44 kezdő vállakozás telepedett meg az ingatlanban, ezek lakbér- és más logisztikai támogatást kaptak.

Miután megszűntek az inkubátorprogramok, több ágazati vállalkozói szövetség is létrejött majd ezekre támaszkodva 2008-tól több, modern vállalkozói rendszert, vagyis klasztert hoztak létre, ezeket is betelepítették az inkubátorházba. Emellett megnyitották az InnoHub központot, a közösségi teret, ahol több vállalkozó dolgozik együtt rendszerben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?