banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

INS: a háztartások 80 százalékának okoznak némi gondot a havi költségek

Öt háztartásból majdnem kettő (37,6 százalék) alig tudja kifizetni a havi folyó kiadásait, és bizonyos nehézségek a háztartások 80 százalékánál akadnak, derül ki az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a romániai életszínvonalat vizsgáló, 2018-ban készült elemzéséből. Ezzel szemben ötből egy háztartásnak nem okoz gondokat a napi kiadások fedezése.

A napi kiadásokat csak nehezen vagy nagyon nehezen fedező háztartások zömét egyedülálló nők (az ilyen típusú háztartások 47,4 százaléka van ebben a helyzetben), vagy 65 évnél idősebb személyek vezetik (44,7 százalék), de a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok 57,1 százaléka is ide tartozik, valamint azon háztartások 59,9 százaléka, ahol a család feje munkanéküli, és azon háztartások 52,6 százaléka is, amelyet mezőgazdaságban tevékenykedő családfő vezet.A legfontosabb költségeket és számlákat (közköltség, banki hitelek törlesztőrészletei, villany- és gázszámlák) azonban a lakosság igyekszik idejében kifizetni, a háztartásoknak csak 30 százaléka késett ismételten ezek kifizetésével.

Legtöbben a villanyszámlát halogatják

2018-ban legtöbb esetben (55,3 százalék) a villanyszámla kifizetésével késett a lakosság, majd a közköltségek következnek 50,1 százalékkal és a telefonbérlet 41,7 százalékkal. A hitelek törlesztőrészlete ezzel szemben csak 8,2 százalékon áll ebben a rangsorban, ami azzal magyarázható, hogy a bankok késedelmi kamatpolitikája sokkal szigorúbb.

A munkanélküli családfenntartóval rendelkező háztartások 59,5 százaléka, a többgyermekes családok 40,2 százaléka, az egyszülős családok 30,9 százaléka késett a költségek és számlák kifizetésével, derül még ki az INS elemzéséből.

Az INS szerint ugyanakkor a háztartások több mint egynegyede véli úgy, hogy havi 1001 és 2000 lej közötti nettó jövedelemből fedezni tudja a folyó költségeket, de öt háztartásból háromnak legalább 2000 lejre van szüksége. A háztartások több mint egyharmada szerint havi 3000 lejt meghaladó jövedelemből sikerülne fedezni a költségeket.

A vidéken levő háztartások jellemzően kevesebb pénzből gazdálkodnak, vagy tudnának gazdálkodni, mint a városi környezetben levők. A városi háztartások több mint 75 százalékának 2000 lejt meghaladó jövedelemre lenne szüksége a költségek fedezésére. Leginkább azok a háztartások tudnának 2000 lej alatti jövedelemből gazdálkodni, amelyeket nők, 65 évesnél idősebb személyek, mezőgazdálkodással foglalkozó személyek vezetnek, vagy ahol nincsenek gyerekek, mutat még rá az INS elemzése.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?