Székelyföldnek még várnia kell az autópályára

A következő években sem épül meg az észak-erdélyi autópálya Székelyföld közelében haladó Torda-Brassó szakasza, helyette az Európai Unió által finanszírozott dél-erdélyi sztrádával létesítenének gyorsforgalmi összeköttetést Torda és Szászsebes között - derült ki Dan Șova miniszter nyilatkozatából, amelyet kedden közölt az Agerpres hírügynökség.

 Az országos jelentőségű infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter a Realitatea TV műsorában beszélt a Ponta-kormány autópálya-építési terveiről. Kifejtette: április 30-ig megállapodnak az amerikai Bechtel vállalattal az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó szerződés felbontásáról, majd a pálya első, Kolozsvár és a magyar határ közti szakaszát, amelynek egyes részein a munkálatok mintegy 40 százaléka elkészült, koncessziós partnerek bevonásával próbálják befejezni.

Șova szerint a Torda-Brassó szakaszon „semmi nem történt, még a kisajátításokat sem kezdték el", ugyanakkor közölte: „találtak egy pénzügyi megoldást" arra, hogy a Torda-Szászsebes útvonalon összekössék az észak- és dél-erdélyi autópályát. A miniszter szerint a 78 kilométeres szakasz mintegy 800-900 millió euróba kerülne és ennek 85 százalékát uniós forrásokból a 2007-2013-as költségvetési keretből. A miniszter szerint ezt a sztrádaszakaszt 2015-ben adnák át a forgalomnak.

A másik Székelyföldet érintő autópályáról, amely Marosvásárhelyt - a Gyergyói medencén keresztül - a moldvai Jászvásárral (Iasi) kötné össze, Dan Sova annyit mondott, hogy az a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik, és a magánszféra bevonásával, PPP konstrukcióban épülhet meg - a határidőt illetően azonban nem bocsátkozott becslésekbe.

Románia 2003-ban kötötte meg az amerikai Bechtellel a Bors-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó nyomvonalon haladó, 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződést. A pályából - a Kolozsvárt elkerülő - 52 kilométernyi szakaszt adtak át a forgalomnak. Az eredetileg 2,2 milliárd euróra becsült szerződés alapján Románia 1,35 milliárd eurót fizetett ki az amerikai óriásvállalatnak, de a szerződés felbontásáért Bukarestnek kártérítést is kell fizetnie, amelynek mértéke egyelőre nem ismeretes.

Kapcsolódók

Kimaradt?