Egy család, egy otthon – átkereszteli és módosítja az Első ház programot a kormány

Átkereszteli és módosítja az Első ház programot a kormány. A csütörtökön közzétett rendelettervezet új kritériumokhoz köti az államilag garantált, kedvezményes kamatú lakásvásárlási hitel felvételét.

A program új neve Egy család, egy otthon. A rendelettervezet szerint az egyéni pályázók, illetve a gyermektelen házaspárok csak akkor részesülhetnek 30 éves futamidejű, államilag garantált hitelben, ha a havi nettó jövedelmük (házaspárok esetében összjövedelmük) nem haladja meg a 4500 lejt. Az egy vagy többgyermekes családok esetében nettó 7000 lej a jövedelemküszöb.

A kedvezményes hitelből legtöbb 70 ezer euró értékű lakás vásárolható. Az önrész továbbra is az ingatlan árának az 5 százaléka. Az igényelhető legnagyobb hitelösszeg 66 500 eurónak megfelelő lej. Az egygyermekes családok 0,5 százalékpontos, a többgyermekesek 1 százalékpontos kamatkedvezményben részesülnek.

A HotNews portál már ki is számolta, hogy egy havi nettó 4500 jeles jövedelmű román állampolgár a program támogatásával havi 1800 lejes törlesztő részlettel vásárolhat meg 30 év alatt egy 300 000 lej (63 500 euró) értékű lakást. Jelenleg a bankok az Első ház program részvevőinek 4,92-4,99 százalékos éves kamatot kínálnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?