Egyre kevésbé vonzó az Első Ház program

A lakásvásárláshoz felvett kölcsönök 70 százaléka a bankok nyújtotta standard jelzáloghitel - derül ki a Román Központi Bank 2018 márciusa és 2019 márciusa közötti adatsorából. Hét évvel ezelőtt ez az arány mindössze 30 százalékos volt.

Az Első Ház programmal felvett hitelnél bár minimum 5 százalékos az önrész, a kamatok emelkedése miatt már nem annyira vonzó, ráadásul a hitel jóváhagyásához szükséges idő akár több hónap is lehet. A standard jelzáloghitelnél már 15 százalékos az önrész, ám a fix kamatok fele való elmozdulást értékelték a lakásvásárlók. Az említett időszakban a bankok 12,1 milliárd lej értékű jelzáloghiteleket nyújtottak.

Az Első Ház esetében jelenleg az alapkamat (marja fixa) 2 százalékos, és ehhez hozzájön a ROBOR-t helyettesítő index, az IRCC, amely jelenleg 2,63 százalékos. Idén a kormány 2 milliárd lejes garanciaalapot hagyott jóvá. 

A kormány szeretné módosítani az Első Ház programot. A tervezet szerint a gyermekes családok jelentős kamatkedvezményt kapnak. A kis jövedelem szintén előnyökkel jár. A felvehető hitel nagyságát kétszeresére emelnék. Az Egy család, egy lakás program elsősorban az 5 évnél korábbi építésű ingatlanokra vonatkozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?