A törvény kiskapuit használják ki egyesek a munkakerüléshez

Sok munkanélküli orvosi igazolások beszerzésével próbálja visszautasítani a számára nemkívánatos állást, hogy megtarthassa a szociális segélyét – mutatott rá keddi sajtótájékoztatón Kelemen Tibor. A Kovászna megyei munkaerő-ügynökség (AJOFM) vezetője szerint a gond az, hogy a törvény nem világos, mivel az alkalmazáshoz és munkanélküli státus elnyeréséhez szükséges orvosi igazolásban nem minden esetben írják azt, hogy az illető munkaképes (apt de muncă), hanem azt vezetik fel, hogy egészséges (clinic sănătos). Emiatt a munkaerő ügynökség és az orvosi kamara is azt javasolja, hogy a törvényben tisztázzák a fogalmakat.

Kelemen Tibor szerint egyes munkanélküliek elmennek a számukra felkínált állásajánlatra, megérdeklődik, hogy mi lenne a feladatuk, milyen az időbeosztás, mennyi a fizetés, és ha nem tetszenek a feltételek, orvosi igazolást kérnek, hogy nem alkalmasak az adott munkára. Mivel különböző munkakörök más-más egészségi állapotot, erőnlétet igényelnek, ezért a munkaerő-ügynökség nem vonja kétségbe az orvosi igazolások jogosságát, mondta Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke, Lucia Seres arra hívja fel orvos kollégái figyelmét, hogy ne engedjenek a hozzájuk fordulók nyomásának, hiszen okirat-hamisításnak minősül, ha olyan igazolást állítanak ki, amelynek nincs valós alapja. Rámutatott: a munkaképtelenséget vagy munkaorvos vagy egy szakbizottság állapíthatja meg. Lucia Seres szerint módosítani kellene a vonatkozó jogszabályt, mert nem a háziorvosoknak kellene kiállítaniuk az igazolást, hogy valaki alkalmas-e a munkára vagy sem.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?