Bevásárolná magát a Manchester United-be? Megteheti

Bárki által jegyezhetők egy sor európai elit futball klub részvényei. A nyereség nem garantált, a Manchester United nagyot bukott idén, a Juventus és az Ajax részvényesei ellenben ünnepelhetnek.

Aki vérbeli foci szurkolónak tartja magát, annak nem kell megelégedni azzal, hogy a képernyő előtt vagy a lelátóról biztatja kedvenceit, hanem akár társtulajdonosa lehet imádott csapatának. A pályán parádézó együttesek mögött általában pénzügyileg sikeres gazdasági társaságok állnak, s közülük egyre többet jegyeznek a tőzsdén.

A világ egyik legnevesebb, legtöbb szurkolóval rendelkező és pénzügyileg legsikeresebb csapata a Manchester United. A háromszoros BEK, illetve BL győztes klubot 2012 óta jegyzik a New York-i értéktőzsdén, részvényei a közép-kelet-európai szurkolók által is megvásárolhatók, június 7-én az árfolyam 18,07 dollár volt. A 2014 és 2018 nyara közti öt éves időszak szakmai sikerekben nem bővelkedett, eltekintve a 2017-es Európa Liga diadaltól, a részvényesek számára azonban kifejezetten gyümölcsöző volt, a papírok értéke ugyanis 50,65 százalékkal nőtt.

Az elmúlt egy évben már nem csak a pályán maradtak el az eredmények, de az árfolyam is lejtmenetbe váltott. 2018 júniusában még 21,5 dollárt ért egy MU részvény, augusztus végén pedig felment 26,10 dollárra, ám a halovány bajnoki szereplés, az, hogy a csapat lemaradt a 2019/2020-as BL idényről, jelentősen visszavetette az árfolyamot.

Az Ajax Amsterdam ezzel szemben nem csak a pályán mutatott teljesítményével nyűgözte le a szurkolókat idén, a klub részvényesei is elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket. 2018 június 4-én az első számú holland klub részvényei 12,05 eurón álltak, 2019. június 7-én pedig 16,80 eurón jegyezték őket, ami 39 százalékos értéktöbbletet jelent.

Egyértelmű, hogy a látványos növekedés annak a következménye, az Ajax, elsőként a BL történeténben, a selejtezőből érkezve bejutott az elődöntőbe. Kétségtelen, hogy ha kvalifikálta volna magát a döntőbe, akkor most még többet érnének az Ajax részvényei, azt követően ugyanis, hogy az elődöntő első mérkőzésén nyert a Tottenham otthonában, az árfolyam 22,70 euróra ugrott. A részvényesek azért így sem panaszkodhatnak, hat év alatt tulajdonrészük értéke közel megduplázódott.

Az európai elit klubok közül a Juventus van legrégebben, 2001 óta jelen a tőzsdén. Az Öreg Hölgy szurkolói és részvényesei idén a mennyet és a poklot is megjárták, a torinói csapat árfolyamingadozásai ugyanis pompásan példázzák, mennyire érzékenyen reagál a tőzsde az átigazolásokra és a pályán elért eredményekre. 2018. június 4-én egy Juve részvény még csak 0,61 eurót ért, ám Cristiano Ronaldo leigazolása 1,6 euróra repítette az árfolyamot. Áprilisban már 1,706 eurót ért egy Juventus papír, ám azt követően, hogy a csapat hazai pályán kikapott az Ajax-tól és kiesett a Bajnokok Ligájából, az árfolyam 1,3195-re zuhant. A kardjukba azért nem kellett dőlniük a részvényeseknek, a papírok árfolyama mostanra visszakúszott 1,59 euróra.

Jól jövedelmez a Lazio, a Fenerbahce kész csőd

Egy klub nem kell feltétlenül parádézzon a pályán, hogy a tőzsdén jól szerepeljen. A római Lazio az olasz bajnokság élcsapatai közé tartozik, ám nemzetközi viszonylatban a középmezőny része, ennek ellenére mégis 480 százalékkal nőtt a tőzsdei értéke 2014 és 2018 között. A liszaboni Sporting szintén nem nyert semmit évtizedek óta a nemzetközi porondon, ennek ellenére öt év alatt részvényeinek értéke 119 százalékkal nőtt.

Futball klub részvényesének lenni ugyanakkor egyáltalán nem tuti biztos befektetés. Ezt a török Galatasaray és Fenerbahce részvényesei a saját bőrükön, jobban mondva pénztárcájukon tapasztalhatták meg. Előbbi részvényei öt év alatt 93 százalékot veszítettek az értékükből, utóbbi esetében az értékvesztés egyetlen év alatt 57 százalékos.

A neves európai klubok közül az AS Roma, a Borussia Dortmund, a Benfica, az FC Porto, a Celtic Glasgow és a Glasgow Rangers van még jelen valamelyik értéktőzsdén. Magyar vagy román csapat nem szerepel a tőzsdén, nemzetközi eredményeik fényében ez nem is csoda.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?