Vadnyugati hangulat: vágóállatként tartott bölények legelnek a nagyszalontai prérin

A dél-bihari síkon szinte vadnyugati a hangulat: bölények százai legelésznek, csak a cowboyok hiányoznak. A tekintélyt parancsoló kérődzőket vágóállatként tartják, a hús zöme Nyugat-Európába kerül.

Nem vagyok nagy barátja a kerítéseknek, vannak azonban élethelyzetek, amikor úgy érzem, határozottan jó, hogy vannak. Legutóbb akkor éreztem így, amikor vagy kéttucat bölénnyel néztem farkasszemet Nagyszalonta határában.

A busa fejű, bundás, robusztus kérődzők bizalmatlanul méregettek, s bár stabilnak tűnő fémkerítés választott el tőlük, biztos, ami biztos alapon körülnéztem, van-e a közelben fa, melyre felmenekülhetnék, ha a csorda kitörne a karámból. Erre szerencsére nem került sor, a bölények hamar megbarátkoztak a jelenlétemmel, s folytatták a mély horkantásokkal kísért legelést, időnként megszakítva egy kis porban való fetrengéssel.

A hajdúvárosból a határ felé vezető műút mentén elterülő farmon mintegy 800 amerikai bölény él, amely állítólag a legnagyobb állomány Európában. A bölények számos csordára osztva legelnek többhektáros karámokban, a növendékállatok külön, az országút másik oldalán.

A vállalkozást a külföldi tulajdonban Euro Buffalo kft. működteti. A farm 2012 óta működik. A bölényeket a húsukért tartják, a termelés java része exportra kerül. A bölényhús kilójának világpiaci ára 10 euró körül van. Bár több hazai áruházlánc is forgalmaz bölényhúst, illetve abból készült felvágottat, nálunk egyelőre kevéssé ismert, Nyugaton azonban népszerű, s természetesen elég borsos árú csemegének számít.

Nem olcsó, de finom a húsa

A bölényhús nemcsak az áruházak hűtőpultjaiban tűnt fel, immár étlapon is találkozhatunk vele. Az egyik nagyszalontai étteremben sült, gulyás és hamburger formájában is kínálják. Egyik sem olcsó, utóbbi szalmakrumplival és savanyúsággal együtt 35 lej, az azonban tény, hogy a hús ízletes, felveszi a versenyt a marhával. Az Euro Buffalónál az üzlet istenigazából 2017-ben indult be, amikor is 4 millió lejes árbevétel mellett a cég 1,7 milliós nyereséget könyvelt el.

Az első romániai bölényfarm még 2010-ben létesült, német és osztrák tőkéből, egy Bihar megyei hegyvidéki faluban, Sólyomkőváron. Bár a helyi szlovákok nagy reményeket fűztek hozzá, hogy a bölények idegenforgalmi látványossággá teszik majd a falut, a farm néhány évvel később átköltözött a Kolozs megyei Récekeresztúrra, ahol jelenleg is működik. Erdélyben egy harmadik farm is van, a Szeben megyei Márpodon, ahol szintén amerikai bölényeket tartanak vágóállatként.

Az amerikai bölény 3,5 méter hosszúra is megnő

Az európaiak megjelenésekor becslések szerint 60 millió bölény ért Észak-Amerikában, hatalmas, több tízezres csordákban vándoroltak a prérin. A hatalmas állományt sikerült szinte teljesen kiirtani, a századfordulóra az Egyesült Államokban már csak kb. 1000 bölény maradt. Egy tenyésztési programnak köszönhetően sikerült a fajt megmenteni, mostanra az egyedszáma 100 ezer fölé nőtt. 

Az amerikai bölény 3,5 méter hosszúra is megnő, a bikák marmagassága megközelíti a 190 cm-t, súlyuk pedig meghaladhatja az 1 tonnát. Nagy testtömege ellenére olyan gyorsan fut, mint a ló. Az európai bölénynek olyannyira közeli rokona, hogy kereszteződésükből szaporodni képes utódok születnek, amiért egyes tudósok egyetlen fajnak tartják őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?