Kötelező borravaló: az állam jól járna vele, lehet, hogy a pincérek is

2012-ben már volt egy katasztrofális próbálkozás a borravaló megadóztatására, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ismét nekifuthat.

A borravaló kötelezővé tételét és annak megadóztatását javasolja Pénzügyminisztériumnak a vendéglátóipari munkáltatók egyik szakmai érdekvédelmi szervezete. Dragoș Petrescu, a mintegy 400 éttermet, sörözőt és bárt tömörítő Hora Egyesület elnöke szerint ez „előnyös lenne az alkalmazottak, az állam és a munkáltatók számára is”.

A pincérek, bárosok számára az intézkedés jövedelemnövelő hatással járna, állítja Petrescu, jelenleg ugyanis a nagyvárosokban, mint például Bukarestben, Kolozsváron vagy Temesváron a kliensek 48 százaléka bankkártyával fizet, s ha az illetőnél nincs készpénz, akkor, ha akarná, sem tudná honorálni a személyzet szolgálatait. A jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé elektronikus fizetés esetén a nyugtán szereplőtől eltérő összeg átutalását. A Hora javaslata szerint a borravalót feltüntetnék a számlán, mint áfamentes bevételt.

Kollégája álláspontját osztja Călin Ilie, a Szállodaipari Szövetség elnöke is. „Az ügyfél jobb szolgáltatásban részesülne, az állam pedig szintén nyerne, mivel napfényre kerülne a feketegazdaságban forgó pénz egy része” – jelentette ki. Arra már nem tért ki, hogy miért nőne a vendéglátóipari szolgáltatások színvonala attól, hogy kötelezővé tennék és  megadóztatnák a borravalót.

Meglepő volna, ha a kormány nem kapna kapva a javaslaton, annak ellenére, hogy volt már egy erre irányuló próbálkozás, ami balul sült el. 2012-ben rövid ideig kötelező volt a borravaló feltüntetése a számlán, ami őrületbe kergette a vendéglátósok könyvelőit, mivel minden vendég maga dönthette el, hagy-e borravalót, s ha igen, akkor mennyit. Eugen Teodorovici akkori és jelenlegi pénzügyminiszter így magyarázta a bizonyítványát: „Kísérlet volt, nem bukás”. A mostani javaslat abban különbözik, hogy minden vendéget kötelezne borravaló fizetésére.

Ahány ország, annyi szokás

„Nekünk valószínűleg jó lenne, mivel jelenleg többen vannak azok, akik nem adnak borravalót, mint akik igen” – mondja egy Kolozsvár belvárosában működő, felkapott söröző pincérnője. Cseke Róbert, aki szintén az Óvárban üzemeltet sörözőt, korrekt eljárásnak tartaná a borravaló kötelezővé tételét és megadóztatását. Elismeri ugyanakkor, fennáll a veszély, hogy olyan városokban, mint Kolozsvár, ahol az éttermek, bárok árai már most is borsosak, a kötelezővé tett borravalóval megfejelt számlák a forgalom visszaesését okozzák.

„Az volna a legjobb, ha minden lokál eldönthetné, a fogyasztás hány százalékának feleljen meg a borravaló. Minden munkáltató ismeri annyira a piacot, hogy ne állapítson meg olyan magas százalékot, ami elriasztaná az ügyfeleket” – nyilatkozta a Maszolnak a vállalkozó.

A borravalóra vonatkozó egységes szabályozás az Európai Unióban nem létezik. Franciaországban a felszolgálási díj kötelezően felkerül a számlára, míg Olaszországban opcionális, bár a vendéglátósok többsége él a lehetőséggel. A tagországok többsége nem rendelkezik a borravalóra vonatkozó szabályozással, például az adófegyelemre nagy hangsúlyt fektető Németország sem.

Magyarországon adómentes, de csak akkor, ha a pénz a vendégtől közvetlenül a pincér zsebébe vándorol. Ha a borravaló bekerül a cég kasszájába, hogy a tulajdonos elossza az alkalmazottak között, akkor már munkabérnek minősül, s mint ilyen, adóköteles. Egyes északi államokban, mint például Dániában és Finnországban, a vendégek nem adnak, a pincérek pedig nem várnak borravalót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?