Kézbe minimum 2352 lejes fizetések lesznek mostantól az építőiparban

Legkevesebb nettó 2352 lejt kapnak mostantól azok az alkalmazottak, akik az építőiparban dolgoznak – a kormány decemberben sürgősségi kormányrendelettel rendelkezett erről. Míg ebben a szektorban a minimálbér bruttó 3000 lej január elsejétől, addig máshol ez az összeg 2080 lej, kézbe pedig 1263 lej.

A 2352 lejes nettó bér a munkaadónak 3010 lejes költséget jelent úgy, hogy a kabinet részleges adómentességet hagyott jóvá. Az alkalmazottnak nem kell egészségbiztosítást és személyi jövedelemadót fizetnie, a nyugdíjbiztosításánál pedig adókedvezményt kap. A szektorban dolgozó alkalmazottak 2028. december 31-ig mentesülnek a társadalombiztosítás egy részének befizetése alól.

Az építőiparban sok munkaadó eddig minimálbérrel alkalmazta munkásait, a különbséget pedig feketén kapták kézbe az alkalmazottak. A sürgősségi kormányrendelet hozzájárulhat az építőipar kifehérítéséhez, ám növelheti a cégek fizetésekre fordított költségeit – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági szaklapnak nyilatkozó építőipari befektetők elmondták, a sürgősségi kormányrendelet nem terjed ki a teljes építőipari tevékenységre, és nem világos, mi alapján maradtak ki tevékenységi területek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?