Adóügyi intézkedések: a PNL a nép ügyvédjéhez fordult

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a kéréssel fordult pénteken a nép ügyvédjéhez, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a kormány adóbevezetésekre vonatkozó, 2018/114-es sürgősségi rendeletét.

Ionel Dancă, a PNL szóvivője nyilatkozatában felrótta, hogy a nép ügyvédje „ismét szabadságon van”, amikor „most tettek le az asztalára” egy kérést, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a kormány „kriminális” rendeletét, amely tönkreteszi a gazdaságot, és „a lakossággal fizetteti meg az energetikai szektorra kivetett 2 százalékos adót”. Véleménye szerint a gáz és elektromos energia árának korlátozása „hazugság”, mert ez csak a termelőkkel közvetlen szerződésben álló „okos fiúk” által fizetett energiára vonatkozik, a lakosság nagy részére nem.

Ugyanakkor kifejtette: a távközlési vállalatokra kivetett adó tükröződni fog az ügyfelek által fizetett számlákban, és „korlátozza a lakosság hozzáférését a szabad és minőségi információhoz”.

Dancă „a világon példátlannak” nevezte azt, hogy egy, a szabad piac által meghatározott bankközi hitelkamatlábhoz (ROBOR) kötik a bankok adózását, amely szerinte „a lakosság által fizetett hitelrészletek növekedéséhez vezet”.

Cristian Băcanu, a PNL bukaresti szervezetének jogásza szerint a kormányhatározat elfogadását semmi nem sürgette, így ez ellentmond az alkotmány 115-ös cikkelyének, megfogalmazása „homályos”, sérti a szabad piac elvét, továbbá ellentmond az alkotmány 35. és 44. cikkelyének is. Hozzátette: a PNL bepereli a nép ügyvédjét, amennyiben nem tesz eleget kérésüknek, és nem támadja meg az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeletet.

(Címlapfotó forrása: Digi24)

Kapcsolódók

Kimaradt?