Kurz: Megtörténhet, hogy az osztrák cégek összepakolnak és elmennek

Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy nyilatkozott pénteken romániai látogatása alkalmával a kormány által bejelentett adóügyi módosítások kapcsán, hogy nem aggódik az osztrák cégekért, de megtörténhet, hogy ezek „összepakolnak és elmennek”.

Én nem aggódom az osztrák cégekért, mert tudom, milyen osztrák cégek fektettek be itt Romániában. Nagy cégekről van szó, mint például az OMV vagy az Erste Bank, olyan vállalatok, amelyek számos államban tevékenykednek, és Románia csak kis részét teszi ki a tevékenységüknek. Megtörténhet, hogy összepakolnak és elmennek, de őszintén szólva nem aggódom értük. Ha valamiért aggódnék, az a román gazdasági közeg lenne, Románia mint befektetési közeg, mert ha jól értettem, ezen ötletek bejelentése után történtek dolgok a román tőzsdén, befektetők léptek vissza” - mondta Kurz a Klaus Iohannis államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.Kifejtette, a beruházók visszalépése a munkahelyek elvesztését is maga után vonja, ezért olyan adóügyi intézkedéseket tanácsos hozni, amelyek „nemcsak jól hangzanak, hanem hatásosak is”, és nem veszélyeztetik a munkahelyeket.

„Az osztrák kormány nem mondhatja meg ezeknek a cégeknek, hogy mit tegyenek, szabad cégek a szabad piacon, önállóan döntenek. A világ piaca nagy. (...) Az említett cégek nincsenek egyik vagy másik országhoz kötve, habár nyilván a kezdvező politika vonzza a válallatokat és a befektetéseket, ha pedig bizonytalan az adóügyi helyzet, amikor bizonyos dolgokat megpróbálnak erőltetni, akkor változik a helyzet. Ezt nem én döntöm el” - jelentette ki a kancellár.

Kapcsolódók

Kimaradt?