Európa tíz legjobb karácsonyi vására között a kolozsvári

Kolozsvár olyan városokat előzött meg, mint London, Berlin, Glasgow, Párizs és Milánó. Arra azért ne vegyünk mérget, hogy a mi karácsonyi vásárunk tényleg jobb.

Látogatóinak szavazatai alapján összeállította az idei legjobb európai karácsonyi vásárok rangsorát a europeanbestdestinations.com turisztikai portál. A körülbelül 200 ezer voksoló 100 rendezvény közül választhatott, a kolozsvári a megtisztelő, s igencsak meglepő tizedik helyen végzett.

Az első helyre a tallini vásár került, melynek erősségei, a portál szerzői szerint, a hangulatos helyszín, az észt főváros középkori levegőt árasztó belvárosa, a legszebben szavaló gyermekeknek ingyen édességet osztogató Télapó és a helyszínen kapható minőségi kézműves termékek.

A második legtöbb szavazatot a Szent István-bazilika előtt zajló adventi vásár kapta. A budapesti vásár kapcsán a szavazás szervezői kiemelik a harapnivalók széles választékát, külön nevesítve a kürtős kalácsot.

A harmadik helyre a franciaországi Strassbourg került, megelőzve Bécset, Erfurtot, Poznant, Bruxellest, Aachent és Prágát. Kolozsvár tizedik helye már csak azért is nagy meglepetés, mivel olyan városokat előzött meg, mint Lipcse, Drezda, Bázel, Köln, Nürnberg, Salzburg, Sevilla, Glasgow, Párizs, Berlin, Stockholm, London és Milánó.

A francia, a német, a svéd és az angol főváros, valamint a divat lombardiai fővárosa egyébként az első tízbe sem került be. Az ideit megelőző három évben egyaránt Zágráb vitte el a pálmát, a monotóniát megtörendő, a szervezők ebben az évben nem jelölték a horvát fővárost.

Mivel a sorrendet olyan szavazás döntötte el, amelyen bárki véleményt nyilváníthatott, annak objektivitása erősen kérdéses. Előnyt élvezhettek azok a nemzetközi viszonylatban kevésbé ismert városok, nem túl jó hírnévnek örvendő országok, mint például Románia, amelynek lakói  számára, a nemzetközi idegenforgalomban nagy vonzerővel bíró államok, települések polgáraihaz képest, a toplistára való felkerülés lehetősége nagyobb mozgósító erővel bírhatott.

Kolozsvár fő erőssége a Főtér

A kincses város karácsonyi vásárának fő erőssége a helyszín, a Főter, a maga hamisítatlan történelmi levegőjével, a Szent Mihály-templom gótikus eleganciája, amely megadja a rendezvény alaphangulatát. A Mátyás-szobor körül kialakított korcsolyapálya is erőteljes hangulati elem, beemeli Fadrusz alkotását a vásár erőterébe.

A tér ünnepi kivilágítása, inkább mennyiségében, mint jellegében, s főleg a középen álló fénykúp, a giccs határán mozog, ellenben az árusok egyenbódéi jobban néznek ki, mint a néhány évvel korábbiak. A vásári felhozatal ugyanakkor határozottan kívánni valót hagy maga után: lépten-nyomon ugyanazok a kézműves édességek, aranyáron kínált, szinte már primitíven egyszerű kötött holmi, ajándékbóvli minden mennyiségben.

Idén jártam a bécsi, néhány évvel korábban pedig a budapesti advent vásárban. A kolozsvárit egyelőre egy napon sem lehet említeni ezekkel, s gyanítom, jó néhány, kevesebb voksot kapó olyan vásár van még Európa-szerte, amely színvonal tekintetében előbbre jár. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?