Hatalmas zsákokkal érkezett a Mikulás a szatmárnémeti gyerekekhez

Két napig is Szatmárnémetiben vendégeskedett a Nagyszakállú, és a Mikulás-Napok keretében nem csak 1 600 gyerkőcöt ajándékozott meg, de az apró gyermekkezek közreműködésével a nehéz anyagi körülmények között élő nagycsaládosokon is segített.

Hosszú évek óta hagyomány már Szatmárnémetiben a Mikulás-Napok, amelynek célja a gyermekeknek és felnőtteknek való örömszerzésen túl a másokon való segítés is. Az előkészületek már a múlt héten megkezdődtek, amikor Szatmárnémeti egyik legnagyobb pékségében, a Bäckerei Fastusban egész napos, nagy mézeskalács-díszítési akció zajlott, ahol több mint 200 apróság nagy lelkesedéssel és határtalan fantáziával pingálta rózsaszín, fehér és sárga színű cukormázzal a fenyőfa, Mikuláscsizma, hintaló, alma formájú mézes süteményeket.

A pékségben óránként váltották egymást a vidéki és szatmárnémeti ovikból, iskolákból érkezett kisebb és nagyobb gyerkőcök csapatai, a pékség munkatársai és Sipos Ferenc István termelési vezető pedig fáradhatatlanul mutatták a díszítés alapvető tudnivalóit s mesélték, hogyan is készül a téli ünnepkör elmaradhatatlan finomsága – így az 50 kg lisztből sütött majd’ 2 000 darab mézeskalács gyorsan megszínesedett a 150 tojás habjából felvert cukormázzal. A munka, pontosabban alkotás után, pihenés – és köszönetképpen a gyermekek karácsonyi dalokat énekeltek a pékség segítőkész dolgozóinak, ezzel még inkább ráhangolódva az ünnepvárásra.

A mézeskalácsfigurák  hatalmas darázsfészekkel megpótolva, takaros kis csomagocskákba kerültek, amelyeket a városközponti rendezvénygödörben lehetett jelképes összegért megvásárolni, az eladásból származó bevételt pedig a Máltai Szeretetszolgálat idén is a nehéz körülmények között élő nagycsaládosok támogatására fordítja.

Morcos időjárás, szeretettől átfűtött hangulat

Kedden déltől messzire elhallatszott a gyermekzsivaj és az apróságok vidám-megilletődött, de határtalanul lelkes éneke az új központi „gödörből”, ekkor kezdődött el ugyanis hivatalosan a Mikulás-nap, amelynek keretében több mint 400 szatmárnémeti és vidéki apróság érkezett, hogy csilingelő hangú énekekkel, versekkel köszöntsék a Nagyszakállút, aki idén is nagy örömmel fogadta a dallamos üdvözleteket és természetesen puttonyában minden gyermek számára volt ajándék. Sőt, azt is megengedte, hogy gondosan ápolt, hosszú szakállát megsimogassák, meggyőződve annak valódiságáról.

A Mikulás mellett a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei is kivették részüket az ünneplésből, fáradhatatlanul készítve a szeretettel fűszerezett, színes-ízletes szendvicseket és aromás forró teát, amellyel a gyermekek mellett természetesen mindenkit kínáltak. Az apróságok köszöntői pedig nem csak a Nagyszakállúnak okoztak örömöt, de kitűnő szórakozást nyújtottak a gödörben összegyűlő nézőknek, és nem egyszer a következő fellépőcsoportnak is, hiszen ha ismerték a dalt, „duettben” énekelték a színpadon és a színpad előtt.

Természetesen a Mikulás a felnőtteket sem hagyta ajándék nélkül, hiszen két koncerttel is kedveskedett nekik: előbb a kiemelkedően tehetséges, már számtalan hazai koncerten, előadáson, de az X-Faktorban is bemutatkozott, szatmárnémeti Pfeifer Melany lépett színpadra hangulatos előadással és az ünnepre hangoló dalokkal, majd a határokon túl és innen igencsak közkedvelt Király Viktor kapta kézbe a mikrofont.

Az előadó legutóbb alig négy hónapja, a Partiumi Magyar Napokon koncertezett Szatmárnémetiben, és akkor is leszakadt az ég, mint ahogy kedden este is zuhogott az eső, ám ez rajongóit és a szórakozni vágyó szatmáriakat nem gátolta a vidám bulizásban. Sőt, még inkább hangulatos volt a forralt bort vagy forró csokit kortyolgatva az ernyők alatt összebújva dúdolni a dallamokat, Király Viktor pedig igazán „vette a lapot”, a kezeket a magasba helyett többször is ernyőket a magasba felszólítással nevettette a közönséget.

A két fellépő között Kereskényi Gábor polgármester és Pataki Csaba tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a City Rádió által immár hatodik alkalommal megszervezett Mikulás-Napokon az ünnepi fényekben fürdő Szatmárnémeti karácsonyi vásárának közepén.

A faházikókban pedig szebbnél-szebb (szigorúan csak kézműves) portékák kelletik magukat, kezdve a kerámia ékszerektől-dísztárgyaktól és karácsonyfadíszektől a békés álmot hozó, levendulával töltött párnákon, hímzett bekecseken, a méhviaszból formázott, különleges gyertyákon, és kézzel festett, különleges üvegdíszeken át a vékony nádból vagy papírcsíkokból font kosarakig, dobozokig, fenyődíszekig, textilből készített állatfigurákig, bokályokig, cseréptálakig. A vásári kínálat felhozatalából természetesen idén sem hiányoznak a kézműves édességek garmadái, a különféle mézek, bioszörpök, mint ahogy a forralt bor és a sült kolbász sem.

Ho-ho-ho-óóó, munkára fel!

A fáradhatatlan MIK-Mik-Mikulás szerdán már kora reggel vállára kanyarította ajándékokkal degeszre tömött puttonyát, hogy végigjárja a város 15 óvodáját,  bekopogva minden terembe, ahol az egész évben jó gyermekek már türelmetlenül várták. A mindenféle meglepetéssel megtömött, hatalmas zsákokat (hiszen annyi jó gyermekkel találkozott, hogy a sok-sok csomag nem fért mind bele a puttonyba) pedig nemcsak megszokott Krampusz-segítői cipelték utána, hanem az RMDSZ-es városi tanácsosok egy része is. Sőt, maga Kereskényi Gábor is szögre akasztotta kis időre polgármesterkedését és krampuszi minőségben segített a Nagyszakállúnak, akit izgatottan fészkelődő, türelmetlen-kíváncsi gyermeksereg várt már és ajándékozott meg bájos gyermekdalokkal, versikékkel és mondókákkal.

A feneketlen puttonyból mindenki számára került édességeket, finomságokat és az örök kedvenc Mickey & Minnie-egér figurás hűtőmágnest rejtő ajándékcsomag (a MIK hagyományokhoz híven ugyanis mindig, klasszikus vagy modern, de mesefigurával kedveskednek az apróságoknak). A több mint 1 200 magyar tagozatos gyerkőc végiglátogatása és megajándékozása közben persze a Mikulást is érte meglepetés,   amikor egy-egy teremben meglátta a mikulás-sapkás apróságokat vagy amikor szemtől-szembe találkozott a teljes mikulásfelszerelésbe öltözött kisfiúval.

Késő délután és este sem volt pihenője a Mikulásnak, fáradhatatlanul tovább folytatta útját Szatmárnémetiben és helyezte el az ajándékokat a fényesre pucolt cipőkbe, csizmácskákban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?