Már ebben a hónapban drágul a kenyér

Már ebben a hónapban drágul néhány százalékkal a kenyér, mert drágul az elektromos energia, a földgáz, az alapanyag és a munkaerő - jelentette be pénteken a ROMPAN malom- és pékipari munkáltatói szövetség.

„Korábban egy kenyér annyiba került, mint egy doboz cigaretta, ennek most is így kellene lennie. Jelenleg egy 30 dekás vekni ára 0.60 és 1,30 lej között van. (...) Az energiabeszállítók jelezték, hogy a gáz és a villany ára 25 százalékkal emelkedik. A búza, aminek tonnája 2017-ben még 650 lej volt, most 850 lej lesz” - sorolta a számokat Aurel Popescu, a ROMPAN malom - és pékipari munkáltatói szövetség elnöke az INDAGRA agrárvásáron.

A szövetség kétségbe vonja Petre Daea mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint az idei búzatermés meghaladta a tízmillió tonnát, bár elismeri: bizonyosan több termett, mint az ország belső fogyasztási igénye. Ugyanakkor az ágazat képviselői azt állítják: a termés fele elmarad minőségileg a kívánatostól.

„Ha azt nézzük, hogy Románia mintegy ötmillió tonna gabonát exportál, akkor kiderül: ami marad, az gyenge minőségű búza - ebből kell dolgoznunk” – magyarázta Aurel Popescu. Hozzátette: egyre jobban érződik a szakképzett dolgozók hiánya. A szövetség számításai szerint mintegy négyezer szakember hiányzik az ágazatban.

A ROMPAN munkáltatói szövetség a román piac 65 százalékát födi le a malomipar, 40 százalékát a péktermék, 70 százalékát a tésztafélék és 55 százalékát a kekszgyártás területétén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?