banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Uniós versenyszabályokat sértett a Transgaz?

Az Európai Bizottság arra kéri valamennyi érdekelt felet, hogy véleményezzék a romániai gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz által az uniós jognak való megfelelés szándékával benyújtott kötelezettségvállalásokat - közölte az uniós bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság 2017 júniusában végzett vizsgálatát követően aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Transgaz uniós versenyszabályokat sérthet a Romániából származó földgázexport korlátozásával. Mint közölték, ez akár a gázexporthoz szükséges infrastruktúra megépítésének késleltetését jelentheti, de a gázszállítások kereskedelmi szempontból fenntarthatatlanná tehetők az összekapcsolási díjak emelésével is.

A bizottságnak az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt felvetett aggályaira válaszul a román gázszállítási rendszerüzemeltető olyan kötelezettségvállalásokat ajánlott fel, amelyek lehetővé tennék a Romániából származó földgáz más tagállamokba, különösen Magyarországra és Bulgáriába irányuló exportját.

A Transgaz javaslatai között szerepel, hogy évi 0,1 milliárd köbméterről 4 milliárd köbméterre növeli a kiviteli kapacitást Magyarország és Bulgária összekapcsolási pontjain. Vállalja, hogy nem tesz különbséget az exportra szánt gáz ára és a belföldi tarifák között, valamint nem gördít semmiféle akadályt a gázexport elé. A Transgaz vállalta továbbá, hogy a kötelezettségvállalások 2025 végéig hatályban maradnak, és egy megbízott ellenőrzi azok betartását.

Amennyiben egy vállalat megszegi kötelezettségvállalásait, az Európai Bizottság a vállalat forgalmának akár 10 százalékát kitevő összegű bírságot is kiszabhat anélkül, hogy bizonyítania kellene az uniós trösztellenes szabályok megsértését - tették hozzá a bizottság közleményében.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?