Nő a lakossági gáz ára augusztus elsejétől

Alighogy bejelentette a pénzügyminiszter, hogy korlátozni akarják a hazai gáz árát, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) csütörtökön közölte, 5,83 százalékkal nő a lakossági gáz ára. A szolgáltatók már negyedik alkalommal emeltek árat a tavaly áprilisi gázár-liberalizáció óta.

Románia 2017. április elsejétől liberalizálta az árakat. Ez azt jelenti, hogy a kitermelők szabadpiaci áron adják tovább a szolgáltatóknak a gázt, a szolgáltató pedig hozzáteszi a maga költségét (szállítás, raktározás stb.). A lakossági fogyasztók a tavalyi árliberalizáció ellenére 2021 júniusáig még hatóságilag szabályozott áron veszik a gázt, az ipari fogyasztók azonban már nem. A törvényi előírások szerint a forgalmazóknak legalább a gáz 30 százalékát a tőzsdéről kell beszerezniük, a lakossági gázárat szabályozó ANRE pedig - a tőzsdei kereskedés ösztönzése érdekében - többnyire elfogadja a forgalmazók által kért áremeléseket.

Ismét korlátoznák az árakat

A kormány már szerdán jelezte, ismét be akarja vezetni a hazai kitermelésű gáz árának szabályozását. Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett intézkedés szerint 2021 június 30-ig a megawattóránként 55 lejben határoznák meg a hazai gáz értékesítési árának felső határát. A miniszter szerint azért van erre szükség, mert a romániai gázpiacon "nincs igazi verseny", a romániai földgáz 95 százalékát kitermelő két legnagyobb vállalat felváltva emeli árait a tavalyi árliberalizáció óta.

A bejelentés hatására több mint három százalékot estek csütörtökön a gázpiacot uraló energiavállalatok - a Romgaz és az OMV-Petrom - részvényei, de a gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz papírjai is az előző napinál 0,9 százalékkal alacsonyabb áron cseréltek gazdát.

 A hazai termelésű gáz árszabályozását visszahozó kormányhatározat tervezetének indoklása szerint tavaly április óta a lakossági földgáz ára 29,5 százalékkal emelkedett, a drágulás pedig jövő márciusig elérheti a 33,75 százalékot. Az árképzés egyik összetevőjeként a belföldi kitermelésű gáz ára megawattóránként a tavaly áprilisi 70,93 lejről mostanig 77,72 lejre emelkedett. A pénzügyminisztérium azzal számol, hogy jövő márciusig a hazai gáz ára 80,25-re, míg az import gáz ára 94,58 lejre emelkedik.

Kapcsolódók

Kimaradt?