A kedvezőtlen időjárás ellenére elfogadhatónak ígérkezik a termés Háromszéken

Az idei szeszélyes időjárás – a tavaszi szárazság és a nyári esőzések - ellenére van olyan háromszéki gazda, akinek kiemelkedő termésátlagot sikerült megvalósítania Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint.

Az intézményvezető szerdai sajtótájékoztatóján közölte: elkezdődött a krumpliszedés, egyelőre a nagygazdák dolgoznak a földeken, és gyűjtik az ipari felhasználásra szánt, illetve a korai burgonyát. Az eddig beérkezett adatok szerint a hektáronkénti termésátlag 23 tonnára tehető, ez viszont csökkenni fog, amikor a kistermelők is elkezdik szedni a krumplit.

Könczei Csaba szerint az időjárási szempontból az agrárium számára kedvezőtlen évben a háromszéki Maksán egy gazda rekordtermést gyűjtött be, hiszen hektáronként átlag 60 tonnányi pityókát termesztett. A mezőgazdasági szakember szerint ez egyrészt a korszerű technológiák és jó minőségű vetőmag használatával magyarázható, másrészt azzal, hogy tudományosan közelítette meg a pityókatermesztést, azaz a tavaszi szárazság idején, több ízben is öntözött, pontosan akkor, amikor a növénynek leginkább szüksége volt vízre.

Könczei Csaba rámutatott, hogy az öntöző berendezések éppen ezért nem csak a szárazság kivédésére hasznosak, hanem azért is, mert pontosan akkor és annyi vizet juttatnak a földbe, amennyire a növénynek szüksége van. Emiatt előfordult az a furcsa jelenség is, hogy a gazdák esőben locsoltak, hiszen ha természetes módon négyzetméterenként tíz liter víz esik, de a növénynek például 30 literre van szüksége, akkor azt az öntöző berendezések által egészítették ki, magyarázta.

Növelik az öntözhető területek arányát

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a szakminisztérium egyik kiemelt célja, hogy rehabilitálják a régi öntöző berendezéseket és növeljék az öntözhető területek arányát. Tavaly országos szinten 700 000 hektár volt öntözhető, ezt idénre 1,2 millió hektárra növelték. Az eddigi beruházások főként a déli megyékben valósultak meg. Háromszéken jelenleg a mezőgazdasági területek alig 3 százaléka öntözhető, de a régi berendezések korszerűsítésével 4-5 éven belül ezt 8 százalékra emelik, vagyis összesen 6500 hektárt tesznek öntözhetővé, mondta Könczei Csaba.

Jelenleg Szépmező és Gidófalva térségében 1598 hektárt tudnak öntözni a gazdák, illetve Felsőháromszéken 2200 hektár locsolható felszíni vizekből. Idén megalakult az öntözői vízfelhasználók egyesülete Maksa és Lécfalva térségében, ahol van egy 1600 hektárt lefödő régi öntözőrendszer, amelynek felújítására pályáznak. Uzon–Szentivánlaborfalva–Szépmező háromszögben is sikerült megalakítani az vízfelhasználók egyesületét, amely 1064 hektár terület öntözésére pályázhat. Ezeknek a rendszereknek a felújítása és beindítása azért is előnyös az érintett gazdáknak, mert a fővezetékig az állam ingyen elszállítja a vizet. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?