banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A vártnál jobban nőttek júliusban a termelői árak az euróövezetben

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása alapján.

Júliusban 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az euróövezet 19 tagállamában az előző havihoz képest és 0,3 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Júniusban az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt a havi áremelkedés. A piac a ténylegesnél kisebb, 0,3 százalékos júliusi áremelkedést várt az euróövezetre. 

Az előző évivel összevetve az euróövezetben 4,0 százalékkal, 2017 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, az Európai Unióban pedig 4,7 százalékkal emelkedtek az idén júliusban a termelői árak. Az euróövezetre 3,9 százalékos éves áremelkedést várt a piac júliusra. 

Az euróövezetben az ipari termelői árak 0,4 százalékos havi emelkedése az energiaárak 1,1 százalékos, valamint az alapanyagok, a tőkejavak, illetve a tartós és nem tartó használati cikkek 0,1 százalékos áremelkedéséből áll össze. Az energiaárak nélkül az ipari termelői árak 0,1 százalékkal emelkedtek júliusban az euróövezetben.

Az Európai Unióban a 0,3 százalékos havi áremelkedést az energiaipari szektorban bekövetkezett 0,8 százalékos, illetve az alapanyagok, tőkejavak, tartós és nem tartós használati cikkek körében végbement 0,1 százalékos áremelkedésnek volt tulajdonítható. Energiaárak nélkül az EU-ban is 0,1 százalékkal nőttek havi bázison az ipari termelői árak júliusban. 

Havi bázison a legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták júliusban, 2,3 százalékosat, Cipruson 1,9 százalékosat, valamint Dániában és Lettországban 1,3 százalékosat. Magyarországon 0,1 százalék volt az ipari termelői árak havi emelkedése júliusban. A termelői árak Luxembourgban és Romániában 0,4 százalékkal csökkentek havi bázison, Írországban és az Egyesült Királyságban pedig 0,1 százalékkal mentek lejjebb.

Az éves 4,0 százalékos áremelkedés az euróövezetben az energiaárak 10,7 százalékos, az alapanyagok 3,2 százalékos, a tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékos, valamint a tőkejavak 1,3 százalékos áremelkedéséből áll össze. A nem tartós fogyasztási cikkek ára nem változott. Energiaárak nélkül az ipari termelői árak éves emelkedése 1,7 százalék volt júliusban az euróövezetben.

Az Európai Unióban a júliusi 4,7 százalékos éves áremelkedést az energiaárak 14,9 százalékos, az alapanyagok 3,5 százalékos, a tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékos, a tőkejavak 1,1 százalékos, illetve a nem tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékos áremelkedése adta. Az ipari termelői árak energiaárak nélkül évi 1,9 százalékkal emelkedtek júliusban az EU-ban.

Az ipari termelői árak éves bázison a legnagyobb mértékben Belgiumban emelkedtek, 9,8 százalékkal, Dániában 9,5 százalékkal, Észtországban 8,9 százalékkal és Magyarországon 8,7 százalékkal. Árcsökkenést csak Írországban regisztráltak, 2,8 százalékosat.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?