Mérséklődött az államháztartás hiánya az első hét hónap után

Az első fél évi GDP-arányos 1,61 százalékról 1,26 százalékra mérséklődött az első hét hónapban az államháztartás hiánya - közölte csütörtökön a pénzügyminisztérium.

Tavaly az első hét hónapban az államháztartás hiánya GDP-arányosan 0,63 százalék volt. A bevételek 13,9 százalékkal nőttek a tavalyi azonos időszakhoz mérten, a GDP 17 százalékát tették ki. A nyugdíjjárulék áthárítása az alkalmazottakra 37,5 százalékkal gyarapította az nyugdíjjárulékból származó bevételeket, általános forgalmi adóból 9,8 százalékkal, a jövedéki adóból 9,2 százalékkal több folyt be az államkasszába. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó (szja) utáni bevételek 22,7 százalékkal csökkentek, miután a kormány 16 százalékról 10 százalékra mérsékelte az szja-t.

A kiadások 18 százalékkal haladták meg a tavalyit, főként a közszférában végrehajtott a közszféra béremelései következtében. A szociális kiadásokra szánt kiadások is 13 százalékkal nőttek azt követően, hogy tavaly júliusban 9 százalékkal, az idén júliusban további 10 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. 

A közberuházások értéke elérte a 10,9 milliárd lejt (2,3 milliárd euró), ami csaknem 30 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Románia az idén 3 százalékos államháztartási hiányt tervez. A kormány hitelekkel próbálja mérsékelni a hiányt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?