Így alakultak a kolozsvári ingatlanárak 2017-ben

A 2016-ban regisztrált 1000 euróról 1211 euróra nőtt tavaly a kolozsvári ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára, 600 ezer euró volt a legnagyobb összeg, amelyet egy lakásért kifizettek – derül ki polgármesteri hivatal szerdán közzétett jelentéséből.

A Kolozsváron 2017-ben történt ingatlanpiaci tranzakciókról szóló kimutatást a Veridio tanácsadócég készítette el a városháza adóügyi igazgatóságának adatai alapján. Ezek az adatok többek között tartalmazzák a tavaly gazdát cserélő ingatlanok számát, típusát (ház, tömbházlakás, telek, egyebek), a vásárláskor kifizetett négyzetméterenkénti átlagárat a teljes településre nézve, illetve lakónegyedekre lebontva.

A jelentés szerint 2016-hoz képest 30 százalékkal növekedett a kolozsvári ingatlanpiac, közel 600 millió eurós szintet érve el. Ez az összeg több mint kétszerese a város teljes éves költségvetésének, amely jelenleg 257 millió euró. Egy másik hasonlat: ennyibe kerülne a kolozsvári metró megépítése – közölte Oláh Emese alpolgármester kabinetje.

Tavaly országosan Kolozsvár számított a második legdrágább ingatlanpiacnak a négyzetméterenkénti átlagár szerint. Az első helyen Bukarest 1. kerülete állt. Tavaly a négyzetméterenkénti átlagár 1211 euró volt Kolozsváron, ehhez képest 2016-ban 1000 eurót kellett kifizetni egy négyzetméter lakófelületért.

Kolozsvár 2017-ben is számos, más megyéből érkező vásárlót vonzott, közel egyharmaduk nem Kolozs megyei. A legtöbben a környező megyékből érkeztek: Beszterce-Naszód, Máramaros, Szilágy, Fehér, Maros és Szatmár megyéből.

A felmérés legfontosabb adatai:

  • A vásárlók mindössze a 69 százaléka Kolozs megyei;
  • A megvásárolt ingatlanok 31 százalékát bankkölcsönnel fizették ki, ez az arány jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest;
  • Az ingatlanpiac tavalyi értéke 594 millió euró, 2014-ben 284 millió, 2013-ban pedig 200 millió euró volt;
  • A megvásárolt ingatlanok 63 százaléka tömbházlakás.

Helyi jelentőségű információk:

  • 2017 decemberében bonyolították le a legtöbb tranzakciót (kb. 79,1 millió euró értékben);
  • A leggyakoribb adás-vételi szerződések 500 és 1000 négyzetméter közötti telkekre vonatkoztak;
  • Leginkább a 35 és 55 négyzetméter közötti tömbházlakások cseréltek tulajdonost;
  • A Monostori úton adták el a legnagyobb összegért (összesen 24 millió euró értékben) és a legtöbb ingatlant (összesen 327-et), miközben a Békás negyedben voltak a legolcsóbbak a lakások, és itt is kelt el belőlük a legkevesebb;
  • A legdrágább ingatlanért 600 ezer eurót fizettek ki, ez a központban, a Mócok útján található
  • 1,1 millió euró volt a legmagasabb összeg, amelyet egy telekért fizettek ki, ez a Borháncs negyedben található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?