banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Tízből egy nő szenved vetélést életében

Tízből legalább egy nő szenved vetélést életében, és a világon minden hetedik várandósság végződik tragikusan az új kutatások alapján: évente mintegy 23 millió vetélés történik, a nők 11 százaléka éli át életében legalább egyszer magzata elvesztését egy 31 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport elemzése szerint.

A valós számok ennél "lényegesen magasabbak" a be nem jelentett esetek miatt, olvasható a tudósok három tanulmányában, a The Lancet brit orvostudományi folyóirat hasábjain.

Fotó: Pexels | Elijah O'Donnell

A nők két százaléka élt át két vetélést, egy százaléknál kevesebben szenvedik el háromszor vagy ennél is többször. Az adatok alapján a magzat elvesztése utáni gondozás színvonala nagyon különböző az egyes országokban, de még a gazdag országokon belül is. "Új rendszerre van szükség ahhoz, hogy a vetélést felismerjék és a nők megkapják a szükséges testi és lelki gondoskodást"- írták közleményükben a tudósok.

Elterjedtek a vetélésekről szóló tévhitek. Sokan vélik úgy, hogy a vetélést nem lehet hatékonyan megelőzni, különösen a nagy kockázatú várandósságok esetében. A tévhitek ártalmasak lehetnek, mert a nőt és partnerét teszik felelőssé és eltántorítják őket attól, hogy kezelést és támogatást keressenek - tették hozzá a szerzők.

A vetélés elszigetelődést is okozhat, mivel sok nő nem mondja el a családjának, a közeli barátoknak, még a partnerének sem, hogy elvesztette a magzatát. Vetélésnek azt nevezik, ha a magzat a várandósság 20. és 24. hete között hal el, a pontos időszak országonként eltérhet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A témában tavaly májusig megjelent szakirodalom elemzése a vetélés több okát azonosította, köztük az anyai életkort, a korábbi vetéléseket, valamint az apa 40 évesnél idősebb korát. A kockázati tényezők között volt a szélsőségesen kis vagy nagy testsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az állandó stressz, az éjszakai műszak, valamint a légszennyezésnek, kártevőirtóknak való hosszú idejű kitettség.

"Az ismétlődő vetélés letaglózó érzés, azonban a mentális hatását ritkán ismeri fel és kezeli az egészségügy"- mondta Arri Coomarasamy, a tanulmány társszerzője, a Birminghami Egyetem kutatója.
Szorongás, depresszió, a nők mintegy 20 százalékánál pedig poszttraumás stressz is jelentkezhet a vetélés után akár kilenc hónappal. A három tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az adatok többsége a gazdag országokból származik, de mindenütt érzékelhető "a vetélést körülvevő csend".

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?