Megérkezett az első gólya a magyarfenesi fészekbe

Szerda este megérkezett az első gólya a kamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekbe – számolt be a közösségi oldalán és a Kolozsvár Madarai című honlapon (clujbird.ro) Gazda Árpád újságíró, az internetes „madárles” működtetője.

Csütörtök reggeli kép – vélhetően – Miskáról | Fotó: clujbird.roA vándormadár 19.29-kor szállt le a magyarfenesi fészekre, hangos kelepeléssel adta hírül az érkezését, azonnal a fészek rendezésébe kezdett – olvasható. „Első ránézésre úgy tűnik, hogy a hím: Miska. Erről azonban csak akkor bizonyosodhatunk meg, ha itt lesz a párja is, és párzásba kezdenek. Kezdődik tehát a hetedik gólyás évad, amelyet élőben közvetítünk a fészek fölé szerelt kamerán keresztül a Clujbird.ro oldalon. Tartsatok velünk!” – hívták az érdeklődőket a madárlesre.

A kamerával megfigyelt fészek Magyarfenes falu egyik mellékutcájában található. A villanyoszlopra épített eredeti fészek alá helyezett magasító fészekállvány segít megelőzni a kirepülő fiókák ütközését az elektromos vezetékekkel.

A faluban az előző években is voltak gólyafészkek, ezt a helyet 1998-ben foglalták el. A kamera 2017. március 23. óta közvetít a fészekről. A gólyafészek oldalában házi verebek és seregélyek is költenek. A clujbird.ro projektet az Apáthy István Egyesület – a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar biológia intézete tanárainak szakmai szervezete – indította el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?