Különleges pingvinre bukkantak: sárga színével nyűgözi le a fotósokat

Yves Adams, a belga táj- és vadfotós még 2019 decemberében járt az Antarktisz közelében lévő Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigeteken, ahol két hónapos fotós expedíciót vezetett: tanulmányozta a tájat és az élővilágot, közben szokatlan dologra lett figyelmes. Egy sárga pingvin bukkant fel a fekete-fehér kolóniában, az egyedi jelenséget lencsevégre kapta, a felvételeket pedig nemrégiben hozta nyilvánosságra, írja a femina.hu portál.

A sziget 120 ezer állatot számláló királypingvin-kolóniája kezdetben szokványosnak tűnt: a fényképész feladata az lett volna, hogy közelebbről megismerje és megörökítse a madarakat. Elmondása szerint éppen a felszerelését és ételét pakolta a Salisbury-síkságon, amikor meglátta, hogy a kolóniában él egy sárga színű pingvin. A közelében tűnt fel a különleges megjelenésű állat, így azonnal kamerát ragadott, és megörökítette.

Fotó: yves_adams / Instagram

"Soha nem láttam, és nem hallottam sárga pingvinről. A szigeten 120 000 madár volt, és ez volt az egyetlen sárga. Olyan szerencsénk volt, hogy a madár ott járkált, ahol voltunk. A kilátást nem akadályozta a hatalmas állatok tengere, általános esetben szinte lehetetlen ezen a tengerparton mozogni a hatalmas kolónia miatt" - részletezte a fotós, aki már több, mint egy éve járt a déli szigeteken, de csak most hozta nyilvánosságra a különleges felvételeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kiderült, a pingvin furcsa színe a leucizmusnak nevezett állapotnak köszönhető, amely a pigmentáció elvesztését eredményezi. Az állat sejtjei nem hoznak létre melanint, így fekete tollai sárga és krémes színűvé válnak. Az állapot hasonlít az albinizmushoz, ám azzal ellentétben itt nem jár látásromlással, és a szemeket sem alakítja pirossá. Daniel Thomas kutató szerint a pingvinek a sárga pigmentet használják a társak vonzására, és erősen gyanítják a tudósok, hogy a sárga molekula belső szinten szintetizálódik. Azt azonban ők sem tudják, hogy a jellegzetes tollazata rendkívül vonzóvá vagy rendkívül taszítóvá teszi-e a madarat a nőstények számára.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?