banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Véletlenül találtak másfél millió pingvint

A madarakat olyan, mindentől távol lévő körzetekben találták meg, ahol korábban nem kerestek pingvineket – közölte a hvg.hu.

A hatalmas kolóniákat a déli-sarki kontinensről kinyúló félszigeten találták meg, a tudósok a területet máris természetvédelmi térséggé nyilvánítanák, annak érdekében, hogy a pingvinek az emberi tevékenységtől és a klímaváltozás hatásaitól védve éljenek.

Az Adélie fajta pingvineket először egy műholdfelvételen vették észre, ezt követően expedíció indult a vidék felfedezésére. A műholdadatok és a kutatók becslése szerint több mint 750 ezer pingvin pár él a térségben. „Megdöbbentő látvány volt, a víz szinte forrt, annyi volt ott a pingvin” – mesélte a The Guardian című brit lapnak az egyik tudós, Michael Polito.

A szakemberek a kolóniák felfedezése után megnézték a korábbi műholdfelvételeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kolóniák létszáma állandó. Ezzel szemben azokon a vidékeken, ahol jelentősebb az emberi tevékenység, illetve jobban érződik a globális felmelegedés hatása, jelentősen csökken a pingvin-állomány.  A pusztulás méretét mutatja, hogy vannak olyan kolóniák, ahol a negyvenezer madárból kettő maradt életben.

A tervezett természetvédelmi terület nagysága ötször nagyobb lenne Németországnál, teljesen betiltanák a halászást, s ezzel a bálnákat, illetve a fókákat is megvédenék.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?