Ingyenes tábor beteg gyermekeknek és testvéreiknek

A Yuppi Camp elsőként szervez ingyenes élményterápiás tábort krónikus beteg gyermekeknek és testvéreiknek Romániában. A tábor célja a beteg gyermekek önbecsülésének növelése, a stresszoldás, az interperszonális kapcsolatok és az érzelmek kifejezésének javítása, valamint a beteg és egészséges testvér közötti kötelék erősítése.

A Testvér Tábort a Maros megyei Mezősályiban szervezik augusztus 20–23. között, ahová 6 és 18 év közötti rákbeteg vagy autoimmun betegségben szenvedő gyermekeket várnak testvéreikkel együtt, összesen mintegy 50 főt.

A beteg és egészséges gyermekek olyan élményterápiás tevékenységeken vesznek részt, mint az íjászat, mászás, evezés, színház, tánc, kézműves tevékenységek, bűvészműhelyek és sok-sok játék. Ezeknek a tevékenységeknek a célja, hogy erősítsék a köztük lévő kapcsolatot, csökkentsék az esetleges feszültségeket, közelebb hozzák őket egymáshoz. Így képesek lesznek támogatni egymást mind a táborban, mind a mindennapi életükben, a tábor után is.

Fotók: szervezők

„Ha egy gyermeknél krónikus betegséget diagnosztizálnak, a család mindennapi élete gyökeresen megváltozik. A betegséggel együtt élni egy új életet jelent, egy másfajta életet, egy nehezebb életet mind a gyermek, mind a szülők számára. A mindennapi apró örömök helyét a tehetetlenség, a félelem és a szorongás veszi át – nem tudják, mit hoz a holnap, hiszen a krónikus betegek soha nem gyógyulnak ki betegségükből –, a gyermek testi és szellemi fejlődését pedig a társadalmi elszigeteltség és a túlzott gondoskodás akadályozza. A betegség megnehezíti az érzelmek kifejezését és ez eltávolítja a gyerekeket az egészséges testvéreiktől és a család többi tagjától” – részletezte Kocsis Kincső Hanna, a Yuppi Camp szakmai igazgatója, a Testvér Tábor koordinátora.

„A Yuppi táborban immár tíz éve segítünk a krónikus beteg gyermekeknek és családjaiknak, hogy túljussanak a betegség okozta nehéz időszakon, mert hiszünk abban, hogy minden gyermeknek jár a gyermekkor. A 2017 óta évente megszervezett családi táborok sikere után úgy döntöttünk, hogy egy új tábort fejlesztünk ki, a Testvér Tábort. A betegség gyakran nemcsak a beteg gyermek gyermekkorát lopja el, hanem a testvérekét is, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget adjunk ezeknek a gyerekeknek arra, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy közös emlékeket és tapasztalatokat szerezzenek, jobban megértsék egymást, erősítsék a kapcsolatukat" – mondta a koordinátor.

A tábor az #IAmMyAdvocate projekten keresztül társfinanszírozott. A projektet múlt hónapban mutatták be Kolozsváron. Ennek célja egy olyan közösség kialakítása, ahol a jelenlegi és volt Yuppi tábor résztvevői megoszthatják egymással a betegség okozta problémákat, nehézségeket és támogathatják egymást abban, hogy ezeket a nehéz pillanatokat átvészeljék, ahol növelhetik az önbizalmukat, ahol azt érzik, elfogadják és megértik őket, ahol bátorítva vannak arra, hogy kiálljanak magukért. Egy hely, ahol bátorságra tehetnek szert.

2022 nyarán három tábort és egy családi hétvégét szerveznek:

  • július 3-9: Tábor diabéteszes gyerekeknek és fiataloknak (7 és 18 év közötti gyerekeknek és fiataloknak)
  • augusztus 20-23: Testvér Tábor(rákbeteg vagy autoimmun betegségben szenvedő 6 és 18 év közötti gyerekeknek és testvéreiknek)
  • augusztus 25-28: Családi Tábor (rákbeteg vagy autoimmun betegségben szenvedő 0 és 7 év közötti gyerekeknek és családjaiknak)
  • szeptember 24-25: Családi Hétvége (krónikus beteg 0 és 18 év közötti gyerekeknek és családjaiknak)

A gyerekek ingyen vehetnek részt a táborban, a jelentkezés a kezelő- vagy családorvoson keresztül történik és továbbra is várják a gyerekek, családok jelentkezését. További információkat a táborról és a Yuppi Campről a www.yuppicamp.ro oldalon, a Yuppi Camp Facebook és Instagram oldalán, valamint a gyerektoborzásért felelős munkatársnál (Ruszkai Laura: 0745546853, camper@yuppicamp.ro) találhatóak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?