banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Így telt egy ügyeletes orvos éjszakája az Untoldon

Paul Oargă orvos, vlogger célja, hogy videóin keresztül megmutassa, hogyan működik az egészségügyi rendszer Romániában, betekintést nyújtva abba, ami a színfalak mögött történik. Az orvos legutóbbi videójában bemutatta, hogyan telik egy műszak az Untold fesztiválon felállított mobilkórházban.

„Akut alkoholmérgezés, rándulások, törések, szívroham, kóma, ezek már mind-mind előfordultak 2015. óta az Untold fesztiválon, minden évben mindegyikre volt már példa. Ezek közül a leggyakoribb persze a különböző fokú alkoholmérgezés és a más pszichoaktív szerek által kiváltott mérgezés” – ismertette videójában az orvos. Hozzátette, voltak olyan esetek is, akiknek nem volt elég a helyszínen nyújtható elltását, így átszállították a legközelebbi kórházba vagy egyenesen a műtőterembe.

Paul Oargă úgy vélte, amikor valaki fesztiválozni megy, a rohammentő-szolgálat (SMURD) hordágya a legutolsó hely, ahová kerülni szeretne, ám az ellátópontok azért vannak felállítva, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani.

A fiatal orvos videójában megmutatja, hogyan telt el egy éjszakai műszak az Untold fesztiválon felállított SMURD-sátorban. A videóban kezelt alkoholmérgezéssel pácienst, majd egy bokaficammal érkező fiatalnak nyújtott segítséget.

Az orvos szerint aznap éjfélig hatvan személy kért orvosi segítséget, akkor még egy esetet sem kellett kórházba szállítani, ami szerinte nagyon jó arány, hiszen így „nem terhelik le az amúgy is nehéz helyzetben lévő kórházakat”. Később, éjfél után azonban már olyan eset is volt, akit kórházba kellett szállítani, mivel olyan vizsgálatokat kellett elvégezni rajta, amit a fesztiválon felállított mobilkórházban nem lehetett.

Az Untold fesztiválon több mint 265 ezren vettek részt a négy nap alatt, a szervezők közleménye szerint a fesztivál területén felállított egészségügyi pontokon 651 személy kért orvosi segítséget, őket a SMURD munkatársai, mentőorvosok és önkéntesek látták el, többségük könnyű eset volt, csak 19 esetben volt szükség további kórházi kivizsgálásra.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?