banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fittyet hánynak a hóra, fagyra: nyílnak az első hóvirágok

Alig hagytuk magunk mögött január felét, javában tombol a tél, fagyosak az ország különféle pontjai, és ugyan nagy havazásoknak egyelőre nyomuk sincs, a jég és mínusz fokok állandó kísérői ezeknek a napoknak. Ám a hóvirágok mintha fittyet hánynának a természet rendjére, rendületlenül nyílnak már a kertekben. Magyarországon is megfigyelték a jelenséget, és ami még furcsább: Erdélyben szintén lefotózták már olvasóink a tavasz első hírnökeit.

A hóvirág az egyik első virág, ami a hideg időjárás ellenére is képes szirmot bontani: általában januárban vagy februárban bukkan fel a kertekben, és virágzása akár március végéig is eltarthat. Európa és Ázsia erdős területein fordul elő, az északi féltekén igen elterjedt. Sokak szerint a tavasz első hírnöke, megjelenését számos ország a sötét téli hónapok végével magyarázza.

Fotó: MANDY CREEK ART

Hiába írunk még csak január 23-at, a 24.hu cikke szerint január 16-án már elkészültek az első fotók a tavaszhírnökökről. Gáborné Borics Bettina, Nagykőrösön élő fényképész  kapta lencsevégre a virágokat. A fotós évek óta készít természetfotókat, felvételeit a Mandy Creek Art oldalon osztja meg a természetbarátokkal, innen értesült a portál a virágzásról.

Fotó: MANDY CREEK ART

Azonban nemcsak Magyarországon jelentek meg a hóvirágok, hanem itthon, Erdélyben is: egy Kolozs megyei Kisbácsban élő olvasónk jelezte, hogy náluk is a tavasz közeledtét mutatja a kert, hiszen a fagy ellenére csoportosan jelentek meg a hóvirágok.

Fotó: olvasói felvétel

Valóban közelegne a tavasz? Mint korábban megírtuk az Országos Meteorológiai Szolgálat kéthetes előrejelzésére hivatkozva, a Bánságban, Körösvidéken és Máramarosban a keddi nap, azaz a mai lesz a leghidegebb a következő két hétben, az ország többi régiójában enyhén emelkedni fog a hőmérséklet a következő három nap.

A prognózis szerint Erdélyben és Máramarosban a hétfői 1 Celsius-fokról csütörtökig 4-5 fokra nő a nappali csúcsértékek regionális átlaga, majd január 26. és 29. között 2 fokra csökken, írta az Agerpres. Január 29. után enyhül az idő, ismét 4-5 fok körül alakulnak a maximumok. Éjszaka hétfőn és kedden mínusz 10 fokig csökken a hőmérséklet, csütörtökön azonban már 0-1 fok körüli minimumok lesznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?