banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Felmérés: egy szülő két és félszer annyi erőforrást áldoz a társadalom fenntartására, mint az, aki nem vállal gyereket

Az aktuális európai adatok azt mutatják, hogy azok a szülők, akik gyermekeket nevelnek, mintegy két és félszer annyi erőforrást fektetnek a társadalom fenntartásába, mint azok a felnőttek, akik nem vállalnak gyermeket. A Dél-Dániai Egyetem és a Corvinus Egyetem közös kutatása most arra is rávilágított, hogy téves az a felfogás, miszerint a családok nagyobb támogatásban részesülnek az államtól, mint amennyivel hozzájárulnak annak működéséhez.

Az Eurostat adatain alapuló elemzés szerint az adók és juttatások tekintetében a gyermeket nevelő felnőttek 37 százalékkal vannak kedvezőbb helyzetben, mint azok, akik gyermek nélkül élnek. Ugyanakkor a szülők társadalomfenntartó szerepvállalása két és félszer akkora, mint azoké, akiknek nincsenek gyerekeik, írja a Dívány portál.

Fotó: Unsplash

Az adatokba beletartozik a háztartási munka és a családon belüli pénzmozgás, tehát a gyerekeknek szánt termékek és szolgáltatások is.

A munkaképes korú szülők átlagosan 17,5 évnyi keresetnek megfelelő erőforrást szánnak a társadalom és gyermekeik javára, míg a gyermektelenek ezen a téren csak 6,6 évnyi jövedelmnek megfelelő erőforrást adnak az államnak.

A gyermektelenek 6,6 évnyi keresetüket fordítják adókra és járulékokra, míg a szülők esetében ez a szám 4,7 évnyi, de a családon belüli pénzmozgások épp fordított arányt mutatnak nagy eltolódással. A szülők 12,8 évnyi jövedelmüket költik el így, míg a gyerektelenek mindössze 0,2 évnyi összeget.

Az anyák főként fizetetlen munkával, míg az apák inkább vásárolt termékekkel és szolgáltatásokkal járulnak hozzá a társadalom működéséhez. A szülők hozzájárulása összességében 2,66-szor nagyobb, mint a gyermekteleneké, részletezi a felmérés.

Az elemzés szerint, ha valaki hirtelen gyermektelenné válna szülőként, akkor 31 százalékkal több árut és szolgáltatást fogyaszthatna. Medgyesi Márton, a Corvinus kutatója és a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, hogy míg a gyermektelenek hozzájárulásai látványosak és statisztikailag kimutathatók, a családok esetében ez nem mindig valósul meg, ráadásul az apák hozzájárulásai sokkal inkább szembetűnőek, mint az anyák otthoni munkája.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?