Egy 16 millió éves óriásdelfin-koponyát fedeztek fel Peruban

Egy 16 millió éves óriás delfin koponyáját fedezték fel Peruban. A tudósok úgy gondolják, hogy az állat az óceánból „költözhetett” át a Napo folyóba.

A tudósok egy 2018-as expedíció során fedezték fel a fosszíliát a Napo folyónál. A leletet a napokban mutatták be, a szakértők pedig elmondták, hogy a megkövesedett maradványok egy olyan állathoz tartoznak, amely egykor az Amazonas vizében élhetett, és amelynek legközelebbi rokona a dél-ázsiai folyami delfin az indiai Gangesz folyóban – írja a Reuters.

Forrás: Profimedia Images

Rodolfo Salas paleontológus szerint a koponya a legnagyobb ismert delfinhez tartozik, amelyről tudják, hogy valaha dél-amerikai vizekben élt, és 3–3,5 méter közötti hosszúságúra is megnőtt. Pebanista yacurunának nevezték el, a perui mély vizekben élő mitológiai lény, Yacuruna után.

„Ez a delfin rokonságban áll az Indiában élő Gangesz folyam delfinjeivel” – mondta Salas, hozzátéve, hogy a Peruban felfedezett példány sokkal nagyobb, mint az Ázsiában élő rokonai. A paleontológus úgy gondolja, mindkét delfin ősei korábban az óceánban éltek. „Az állatok az óceánból az édesvízi környezetben „költöztek át” mind az Amazonas vidékén, mind Indiában. Sajnos az Amazonasból eltűntek, de Indiában megmaradtak” – tette hozzá Salas.

Forrás: Profimedia Images

Az Amazonas és az Orinoco folyó medencéjében ma is él egy faj, az Amazonas-folyami delfin, más néven rózsaszín folyami delfin vagy boto.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?