Csökkenthetik a magasságot a gyorséttermi ételek

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák. 

1958 óta a hollandok álltak a világ legmagasabb embereinek listája élén, a holland statisztikai hivatal legújabb adatai szerint azonban egy átlagos 19 éves holland férfi 182,9 centiméter, egy holland nő 169,3 centiméter volt 2020-ban, azaz a 2001-ben született férfiak egy centiméterrel alacsonyabbak voltak, mint az 1980-ban született férfiak, ugyanezen korosztályú nők pedig 1,4 centiméterrel lettek alacsonyabbak.

A csökkenés csak részben függ össze az alacsonyabb testmagasságú népcsoportokból érkező bevándorlók, valamint gyermekeik számának a növekedésével– idézte a statisztikai hivatal illetékeseit a The Guardian brit napilap honlapja. – A növekedés ugyanis stagnált azokban a nemzedékekben, amelyek mindkét szülője Hollandiában született és azokban a nemzedékekben is, amelyek esetében mind a négy nagyszülő Hollandiában született. 

Fotó: Unsplash |  Obi Onyeador

Hozzátette: a migrációs háttér nélküli férfiak nem lettek magasabbak és a migrációs háttér nélküli nők magassága is csökkenő tendenciát mutat. Gert Stulp, a Groningeni Egyetem kutatója azonban más okokat is lát a csökkenő magasság mögött.

Lehetséges, hogy a 2007-es pénzügyi válság azt jelentette, hogy számos gyermek szegényebb körülmények között nőtt fel, mint az előző generáció – mutatott rá Gert Stulp. – De az is lehetséges, hogy nőtt az egyenlőtlenség, amelyről tudjuk, hogy hatással van az átlagmagasságra, a szegényebb gyermekkor kisebb növekedéshez vezet a magasságot illetően.

Az Egyesült Államokban tapasztalt hasonló tendencia azt jelzi, hogy az egészségtelen gyorséttermi ételek egyre nagyobb mértékű fogyasztása lehet az egyik oka a magasságcsökkenésnek. A kutatók szerint az étrend megváltozhatott, az elmúlt években a növekedéshez szükséges kevesebb tápanyagot tartalmazhat. Ez lehet az oka annak, hogy az amerikaiak zsugorodnak: szegényebb étrend, több kalória, de kevesebb tápanyag. Feltételezhető az is, hogy a magasságcsökkenést okozhatja az is, hogy egyre több ember kihagyja a húst étrendjéből. Igaz, erre nincs bizonyíték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?