banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Csíki nők a sportban – tematikus napot tartanak Csíkszeredában

A női sportolók teljesítményére, a nők sportolási lehetőségeire, az egészségesebb életmód kialakítására hívná fel a figyelmet az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezete Csíki nők a sportban elnevezésű szombati rendezvényével.

 Az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezete szeretné ráirányítani a figyelmet a csíki női sportolókra, sportolási lehetőségekre, az egészségesebb életmód kialakításának a fontosságára egy olyan kezdeményezéssel, amely lehetőséget teremt a téma megvitatására, és egy mélyebb beszélgetés elindítására. Ennek érdekében szervezik meg a Csíki nők a sportban elnevezésű rendezvényt e hét szombatján.

A kezdeményezők Allyson Felix, amerikai atléta példáján keresztül mutatták be felhívásukban a női sportolókat ért megkülönböztetéseket. A sportoló a tokiói olimpián szerezte meg 10. és 11. aranyérmét. „Amikor várandós lett, a Nike azonnal fel akarta rúgni a vele kötött szerződést, mivel várandósság, szülés és az azt követő időszak idejére csökkenteni szokták a sportolók támogatását, mondván a nő nemű sportolók nem tudnak ez idő alatt teljesíteni. Allyson Felix hosszas, nyilvános kampányolással, az anyákért való kiállásával elérte a cégnél, hogy ne büntessék a nőket ilyen módon. Szülése után 10 hónappal pedig rekordot döntött” – írták felhívásukban.

Bár a sport a sportszerűségről, az egyenlőségről, a tehetségről, az elkötelezettségről és a kemény munkáról szól, amint Allyson Félix története is mutatja, a nőknek ezen a téren is számos olyan nehézséggel kell szembesülniük, amelyekkel a férfiaknak nem – szögezték le az esemény elindítói.

A szervezők színes programkínálattal várják az érdeklődőket szeptember 4-én, szombaton 9 és 16 óra között Csíkszeredában a központi parkban.

A rendezvény programja:
9.00 Reggeli torna a Fit Arena csapatával
12.30 Mentális dopping – Roseti-Karikás Emőke, sportpszichológus
13.30 Kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőiből – Vitos Dorottya, dietetikus
15.00 Nők az élsportban, út az olimpiáig – beszélgetés csíki női olimpikonokkal
Fotókiállítás – válogatás Fodor Zsuzsánna folyamatban lévő projektjéből, amely a székelyföldi női jégkorong világát dokumentálja

Kapcsolódók

Kimaradt?